ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan stärks något mot dollar och euro

USA-räntorna uppvisar begränsade rörelser och dollarn är netto nära oförändrad mot euro och yen sedan måndagseftermiddagen. På valutamarknaden är kronan samtidigt en aning stärkt mot dollar och euro.

USA-räntorna har uppvisat begränsade rörelser sedan måndagseftermiddagen med den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned till 1,81 procent, medan EUR/USD fortsatt handlas runt 1:1070. Dollarn är marginellt förändrad mot yenen.

Japanska räntor drar åt olika håll med tvåårsräntan 2 punkter upp till -0,12 procent. Asienbörserna uppvisar en svagt negativ tendens under tisdagens handelssession efter att USA-börserna stängt ned 0,3 till 0,4 procent på måndagskvällen. Marknaderna väntar fortsatt på viktiga händelser senare i veckan såsom Feds och ECB:s räntebesked. USA kan vidare komma att påföra ytterligare tullar på kinesisk import på söndag.

”Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden”, sade Stephen Innes på Axitrader till Bloomberg News.

Kinesisk statistik har under natten visat att KPI-inflationen var 4,5 procent i november, mot förväntan om 4,3 procent, efter 3,8 procent i oktober. Inflationen ökade till sjuårshögsta då priset på fläsk drev utvecklingen med 110 procents ökning till följd av en utbudsbrist på grund av ett dödligt virus. Inflationen exklusive livsmedel var 1,0 procent, jämfört med 0,9 procent månaden före. 

PPI sjönk samtidigt 1,4 procent, efter 1,6 procent i oktober, mot snittförväntan om -1,5 procent.

”Livsmedelsinflationsökningen kommer att vända tillbaka snart och den bredare prispressen från efterfrågan är fortsatt svag med fallande producentpriser och en kärninflation på treårslägsta”, skriver Capital Economics i en kommentar.

Mexikansk peso har fortsatt att stärkas mot dollar då ett nytt nordamerikanskt handelsavtal enligt uppgifter ska vara nära att skrivas under.

Pundet ligger kvar kring 1:3150 mot dollarn medan valtorsdagen rycker närmare. Kronan är 1 öre stärkt mot både euro och dollar sedan måndagseftermiddagen.

Dansk och norsk inflationsstatistik väntar senare under morgonen, liksom Kantar Prosperas inflationsenkät. Svensk KPI-data inkommer på onsdagsförmiddagen. Under tisdagen väntas svensk data i form av hushållskonsumtion i oktober och dessutom publicerar Arbetsförmedlingen en arbetsmarknadsprognos.

Från centraleuropeiskt håll står ZEW-index på tisdagens agenda och en av tisdagens USA-hållpunkter är NFIB:s småföretagarindex.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer