ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan stärks efter att Riksbanken tagit bort valutamandatet

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent men valde samtidigt att inte förlänga mandatet om att snabbt kunna intervenera på valutamarknaden. Kronan stärks mot både dollarn och euron under onsdagsförmiddagen. 

Det var i januari 2016 som Riksbanken först beslutade om ett mandat som gjorde det möjligt för riksbankschefen Stefan Ingves och förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick att snabbt kunna intervenera på valutamarknaden. 

”Mandatet har förlängts ett flertal gånger sedan dess, men direktionen valde att inte förlänga det ytterligare när det löpte ut den 12 februari”, skriver Riksbanken i onsdagens pressmeddelande. 

Di rapporterade på tisdagen att få nyheter väntades i onsdagens besked men att en avveckling av valutamandatet var möjligt. 

Strax innan klockan tio på onsdagen hade kronan stärkts med 4 öre mot euron till kursen 10,44 kronor per euro och med 3 öre mot dollarn till 9,22 kronor per dollar. 

Sedan årsskiftet har kronan dock fortfarande försvagats med omkring 2,8 procent mot euron och 4,1 procent mot dollarn. 

”Kronan har utvecklats något svagare än Riksbankens prognos i december. Försvagningen har skett i samband med publicering av svensk makrostatistik som har varit sämre än vad marknaden förväntade sig”, skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapporten. 

  • Foto: Källa: Infront.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies