ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan försvagas efter oväntat hög arbetslöshet i mars

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Torsdagen ser ut att bli en ny trist historia för den svenska kronan som försvagas mot både dollarn och euron efter att arbetslösheten var högre än väntat i mars.

På torsdagen var det dags för SCB att presentera sin arbetsmarknadsstatik för mars. Den säsongsrensade arbetslösheten uppgick till 6,7 procent vilket kan jämföras med 6,3 procent i februari. Analytikerna hade i snitt väntat sig en säsongsrensad arbetslöshet på 6,2 procent enligt Infront Datas sammanställning, vilket Di tidigare rapporterat om. 

Enligt Swedbank var det framför allt en förvånansvärt stor ökning av arbetskraften som låg bakom den höga siffran. 

”Arbetslösheten var högre än Riksbankens prognos under det första kvartalet. Med andra ord en liten besvikelse för Riksbanken”, skriver Swedbank i en snabbkommentar. 

Riksbanken kommer med räntebesked och nya prognoser nästa vecka. 

Nordea höjer i sin tur ett varningens finger för att arbetslösheten kan fortsätta stiga framöver. 

”En försämrad arbetsmarknad tyder på ett lägre resursutnyttjande vilket underminerar ett viktigt argument för att höja räntan och stärker vår syn att nästa räntehöjning ligger långt bort”, skriver Nordea i en kommentar. 

Den svenska kronan försvagas med omkring 9 öre mot dollarn till kursen 9,333 kronor per dollar efter beskedet. Mot euron försvagas kronan med 5,5 öre till omkring 10,495 kronor per euro. 

Sedan årsskiftet har kronan nu försvagats med omkring 47 öre mot dollarn och 34 öre mot euron. 

Värt att notera är att även euron faller på torsdagsmorgonen efter att Tysklands inköpschefsindex för industrin fortsatt komma in svagt i april enligt preliminära data från Markit, vilket Di tidigare rapporterat om. Euron har tappat 23 punkter till 1,1272 dollar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies