ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kroatien vill ha in bud på Gripen-plan från Saab

  • Foto: Josefine Stenersen

Kroatien vill ha in anbud om stridsflygplan från USA och Sverige, rapporterar Bloomberg News. 

Enligt kroatiska regeringens hemsida har det även skickats ut en förfrågan om begagnade flygplan från Frankrike, Italien, Grekland, Norge och Israel.

Kroatien räknar med att få in anbud i maj och att utvärderingen ska vara klar i början av augusti i år.

Förra våren uppgav Kroatiens försvarsminister Damir Krsticevic att landet förde samtal med Sverige och USA om att köpa stridsflygplan från något av länderna.

Kroatien valde tidigare att köpa begagnade stridsflygplan av typen F-16 från Israel, men fick inte lov från USA att genomföra affären och tittar därför på andra alternativ, däribland att köpa nya Gripen-plan från försvarsföretaget Saab.

”Regeringen är fortfarande fast beslutsam om att lösa denna strategiska fråga. Vi för samtal med Sverige och USA och vi kommer att i lämplig tid informera allmänheten så snart vi har konkret information”, sade Damir Krsticevic då.

Den tuffaste konkurrenten till F-16 i den förra upphandlingen ska ha varit Saab, skrev Reuters förra våren.

Kroatien gick med i försvarsalliansen Nato under 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer