1515
Annons

Kraftiga börsfall i Asien efter rasen på Wall Street

Foto:Ahn Young-joon

Asiens börser inledde fredagshandeln på samma sätt som torsdagen avslutades på Wall Street. Det vill säga med branta fall. 

Innehåll från Cortus EnergyAnnons

Omvandlar avfall till förnybara bränslen

Metallföretaget Höganäs är ett av de företag som använder sig av Cortus förgasningsteknik. Genom att övergå från naturgas till förgasning av flis kommer Höganäs minska sitt koldioxidavtryck med 10-15 000 ton CO2-ekvivalenter per år.
Metallföretaget Höganäs är ett av de företag som använder sig av Cortus förgasningsteknik. Genom att övergå från naturgas till förgasning av flis kommer Höganäs minska sitt koldioxidavtryck med 10-15 000 ton CO2-ekvivalenter per år.

Genom att revolutionera energimarknaden med ny grön teknik vill Cortus hjälpa energikrävande branscher som stål- och transportindustrin att minska sina koldioxidutsläpp. 

Lösningen bygger på befintliga teknologier som kombineras till ett nytt och innovativt system där biomassa förgasas i en helt integrerad process. Avfall omvandlas till förnybara bränslen för att minska koldioxidavtrycket i klimatintensiva branscher, som stålindustrin och transportsektorn. 

– Vår drivkraft är att minska klimatpåverkan och bidra till ett hållbart samhälle. Det kan vi göra genom att hjälpa våra kunder att gå över till förnybar energi. Den energigas vi producerar passar bra för att ersätta naturgas. Dessutom kan vi producera motsvarande volymer till ett mycket lägre pris säger Rolf Ljunggren, vice vd och grundare.

Energieffektiv produktion och ren slutprodukt

Tekniken har flera fördelar berättar Rolf Ljunggren:

– Vi kan använda ett brett utbud av råmaterial vilket gör oss mindre känsliga för prisvariationer. Vår produktion är energieffektiv, de höga temperaturerna uppnår vi med intern spillvärme och biprodukter - och sist men inte minst har vi en väldigt ren slutprodukt.

Slam och hästgödsel blir energi

Gunilla Berggren är projektansvarig för nya projekt och intygar att intresset från marknaden är stort.

– Trycket från marknaden att hitta förnybara alternativ är högt. Naturligtvis krävs det stora investeringar för att bygga nya anläggningar, men vinsten blir i slutändan hög när man kan få en säkrad energitillförsel utan att vara beroende av fossila bränslen. Det första steget i nya projekt är att undersöka om det är möjligt att förgasa råmaterialet. Vi har framgångsrikt testat både flis, slam och hästgödsel. 

Stor efterfrågan på förnybar energi

I Höganäs finns den första anläggningen i sitt slag där en stor mängd förnybar energi produceras genom förbränning av flis. Gunilla Berggren ser fram emot att få sätta upp fler anläggningar framöver.

– Behovet är enormt och nu när intresset finns på marknaden har vi ännu större möjligheter att utveckla vår verksamhet och få bidra till att hitta alternativ för att minska sina utsläpp.

Om Cortus Energy:
Cortus Energy grundades år 2006 av Rolf Ljunggren med visionen att revolutionera energimarknaden genom utvecklingen och kommersialiseringen av förgasningsprocessen WoodRoll®. Bolaget har idag över 30 anställda och är verksamt inom den gröna energisektorn där de tillhandahåller förnybar energigas genom att biomassa förgasas till rena energiprodukter, som sedan distribueras till ett brett kundunderlag inom process, transport‐ och kraftindustrin.

Läs mer om Cortus här!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cortus Energy och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Nedåt på Asienbörserna – Sands China backar

Foto:Vincent Yu

De ledande börserna i Asien bjöd på sjunkande index under fredagsmorgonen. Tokyobörsen håller dock stängt. 

Strax efter att klockan passerat 6 svensk tid var Shanghaibörsens kompositindex ned 1,1 procent medan den tekniktunga Shenzhen komponenten är ned 1,8 procent. 

I Hongkong tappar Hang Seng-index 1 procent med internetjätten Tencent ned 2,3 procent, e-handelsbolaget Alibaba 1,9 procent och kasinobolaget Sands China 3,5 procent. 

Bland övriga börser i regionen faller Australienbörsens, som hade stängt på torsdagen, S&P/ASX 200 med 2,2 procent medan sydkoreanska Kospi är ned 1,9 procent och indiska Nifty 50 1 procent. 

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

På torsdagen avslutades börshandeln i USA med lägre huvudindex efter en illröd handelssession dagen innan. Teknikaktier var under särskild press, samtidigt som Fedex trotsade det sura humöret och steg efter sin rapport. S&P 500 var vid stängning ned 0,9 procent till 3.758, vilket var oförändrat räknat från Stockholmsbörsens stängning. Asiatiska börser följer överlag med neråt på fredagen. 

Under handelsdagen rapporterade logistikbolaget Fedex, som tidigare i september vinstvarnade och gav preliminära siffror för det gångna kvartalet. De preliminära siffrorna stämde överens med de publicerade på torsdagskvällen och rapporten innehöll även presentationen av ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljarder dollar till 2025. Aktien klättrade 0,8 procent. 

Ögonsensorbolaget Tobii kan inte kommentera huruvida bolagets eyetracking-teknologi är integrerad i Picos nya VR-headset för konsumentmarknaden med namnet Pico 4 Pro. Det uppger Tobiis informationschef Joel Karlsson för Nyhetsbyrån Direkt strax efter att Pico på torsdagen lanserat sitt nya VR-headset i versionerna Pico 4 och Pico 4 Pro. 

I Storbritannien sjönk GfK:s index över hushållens ekonomiska förtroende till -49 i september från -44 i augusti. Det var klart under väntade -42 och den lägsta notering som uppnåtts i statistikserien, som startade 1974. 

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska på fredagen försöka sätta in chockterapi för att behandla landets stagnerande ekonomi. Detta med ett tillväxtpaket i 30 punkter som ska vända ”den onda cirkeln av stagnation till en god cirkel av tillväxt”, rapporterar Financial Times. 

Jonathan Haskel, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, sade på torsdagen att regeringens planer för att stimulera ekonomin reser ”svåra” frågor för centralbanken som samtidigt försöker pressa ner inflationen från 40-årshögsta nivåer. 

Japans premiärminister Fumio Kishida sade på torsdagskvällen att regeringen kommer att hålla ett vakande öga på rörelserna på valutamarknaden och agera kraftfullt mot överdrivna fluktuationer.

Håll koll på...

Oncopeptides vs FDA
Forskningsbolaget Oncopeptides har tappat över halva sitt börsvärde under veckan efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten publicerat dokument inför ett rådgivande möte om bolagets cancerpreparat Pepaxto. Under torsdagskvällen, svensk tid, röstade FDA:s rådgivande Odac-kommitté emot Pepaxto med röstsiffrorna 2 för och 14 emot.

Tung konjunkturmätare
I dag får vi viktiga siffror från flera stora ekonomier i form av preliminära inköpschefsindex från industrin i september. Mest fokus ligger på USA-siffran. Håller sig index över 50-nivån, som är skiljelinjen mellan tillväxt och ekonomisk avmattning?

Stängt i öst
Den som vill ha indikationer från Asienbörserna får på fredagen nöja sig med index utanför Japan. Tokyobörsen håller nämligen stängt för firandet av höstdagjämningen så att handlarna kan lämna börsskärmarna och ägna sig åt släktträffar och utomhusaktiviteter.

Tieto avskiljer utdelning
Likt flera andra bolag har it-konsulten Tieto gått över till halvårsvis utdelning och årets totala belopp om 1,40 euro per aktie har delats i två. I dag handlas aktien utan rätt till andra halvårets 0,70 euro, cirka 7,60 kronor. Räkna med motsvarande kursfall.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Börsproffsets känga mot Ingves: ”Elakt socialt experiment” 

”Sverige går medvetet rakt in i en vägg och kronan kommer att få betala ett högt pris”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank.

För Di berättar kapitalförvaltningschefen om vilka strategier man ska ha som småsparare och tipsar om tre svenska bolag som han spår kommer att klara smällen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera