ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kraftig kronförstärkning och rejält dollardyk

  • Foto: Martina Holmberg / TT

Torsdagen ser ut att bli en ur svenska ögon ovanlig dag på valutamarknaden där den svenska kronan stärks rejält medan dollarn dyker mot flera olika valutor. 

Vid lunchtid hade dollarn försvagats med omkring 0,5 procent mot euron till 1,1028 dollar per euro. Mot pundet har dollarn i sin tur tappat omkring 0,4 procent till nivå 1,2249 dollar per pund. 

Nedgången kommer i spåren av att Bloomberg rapporterat att Vita huset ser över möjligheten att inkludera en tidigare överenskommen valutapakt i ett eventuellt tidigt handelsavtal. Ett sådant avtal uppges även kunna innebära att den tidigare aviserande tullhöjningen nästa vecka läggs på is. 

Den kinesiska offshore-yuanen stärktes till den högsta nivån på två veckor efter att uppgifterna publicerats. USA och Kina ska på torsdagen inleda en ny runda av handelssamtal.

Även den svenska kronan går starkt under torsdagen och har skrivande stund stärkts med 1,3 procent eller drygt 13 öre mot dollarn till 9,8213 kronor per dollar. Mot euron har kronan i sin tur stärkts med 0,8 procent eller 8,5 öre till 10,8334 kronor per euro. 

Kronans plötsliga styrka kom i spåren av att SCB meddelat att KPIF-inflationen i Sverige uppgick till 1,3 procent i september jämfört med samma månad i fjol. Det var i linje med Riksbankens prognos och över analytikernas förväntningar enligt Infront Datas sammanställning, vilket Di tidigare rapporterat om. 

”Sammantaget är det goda nyheter för Riksbanken. Det finns dock fortfarande mycket motvind för banken. Inte minst avmattningen i ekonomin som innebär att ytterligare en uppgång i den inhemska inflationen är osannolik vilket är nödvändigt för att stabilisera inflationen vid målet på 2 procent. En räntehöjning är mycket osannolik men septemberinflationen minskar sannolikheten för vår prognos på en räntesänkning kring årsskiftet”, skriver Nordea i en kommentar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer