ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kräftgång för aktörer med tillstånd på svenska spelmarknaden

Den svenska spelmarknaden växte måttligt under 2018 och utvecklingen var svagast för aktörerna som hade tillstånd innan omregleringen.

Totalt sett omsatte spelmarknaden i Sverige 23,4 miljarder kronor under fjolåret efter utbetalda vinster, viket var en ökning med 1,5 procent mot 2017. För aktörer som då hade tillstånd minskade omsättningen med 2,3 procent till 16,7 miljarder och för de utan tillstånd ökade omsättningen med 12,4 procent till 6,7 miljarder, enligt ett pressmeddelande från Spelinspektionen.

Marknadsandelen för spelaktörer med svenskt tillstånd uppgick till 71 procent, medan aktörer utan svenskt tillstånd hade 29 procent av marknaden. Sedan årsskiftet har flera av de aktörer som förra året saknade tillstånd beviljats svensk spellicens i spåren av den nya spellagen.

Spelandet rör sig samtidigt alltmer mot nätet då spel på internet ökade med 12,2 procent och stod för 52 procent av den totala omsättningen på spelmarknaden. Landbaserat spel minskade med 7,9 procent. Nätkasino var den spelform som ökade mest med en tillväxt på 13,7 procent.

Svenska Spel var förra året den största aktören med tillstånd och omsatte 8,8 miljarder kronor, vilket var en minskning med 2,2 procent jämfört med 2017. Näst störst var ATG som omsatte 4,1 miljarder kronor, en minskning med 1,5 procent mot året innan.

Börsnoterade bolag som Betsson, Kindred (Unibet) och Leo Vegas ingick i kategorin spelbolag utan tillstånd under fjolåret men har från och med årsskiftet svensk spellicens.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies