ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Varningen till Hongkong-svenskar: ”Iaktta stor försiktighet”

  • Foto: Johan Nylander
  • Foto: Johan Nylander
  • Foto: Johan Nylander
  • Foto: Johan Nylander

Sveriges generalkonsulat i Hongkong har uppdaterat sin säkerhetsinformation för Hongkong i spåren av att oroligheterna trappats upp de senaste dagarna. Johan Nylander, Di:s reporter på plats, beskriver situationen som dramatisk: ”Nivån av demonstrationer och våld från polisen har eskalerat”. 

Generalkonsulatet rekommenderar nu alla svenska medborgare att ”iaktta stor försiktighet” och riktar särskilt en uppmaning till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong. ”Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter”, var beskedet i konsulatets uppdatering på onsdagen.

Oroligheterna har bland annat inneburit kraftiga trafikstörningar både vad gäller allmänna kommunikationer och biltrafik. Under onsdagen var merparten av tunnelbanestationerna stängda och även busstrafiken påverkades. 

Utvecklingen under de senaste dagarna har varit dramatisk säger Johan Nylander, Di:s reporter på plats i Hongkong. ”Nivån av demonstrationer och våld från polisen har eskalerat”, säger han.

Upptrappningen har flera förklaringar. För några dagar sedan sköts en demonstrant i bröstet av polis och i fredags avled en 21-årig demonstrant efter att ha fallit från en byggnad i samband med sammandrabbningar med polis. En Pekinglojal äldre man ska dessutom ha satts i brand av demonstranter. 

De senaste dagarna har även finanskvarteren i Hongkong involverats, men i mer fredliga protester. 

”Tusentals människor som jobbar på banker och försäkringsbolag går ner på lunchen och demonstrerar. De deltar aktivt och det visar att motståndet mot regeringen inte bara kommer från tonåringar och studenter”, säger Johan Nylander.

Även banktjänstemän och kontorsarbetare, både Hongkongkineser och västerlänningar, som gått ut på sin lunchrast ska ha mötts av polisinsatser. Många kontorsarbetare stod och grät och hostade efter att ha fått tårgas i sina ögon under lunchen. Inget tyder på att läget ska lugna ner sig i närtid, enligt Johan Nylander.

”Jag gillar inte våld men vi måste stå upp för våra rättigheter. Annars dör Hongkong. Vissa av mina kollegor stödjer rörelsen, vissa inte”, säger en banktjänsteman i 40-årsåldern.

Samtidigt har Hongkongs ledare Carrie Lam riktat skarp kritik mot demonstranter och kallat aktivisterna för folkets fiender.

”Undersökningar visar att hon nu har stöd hos 18 procent av befolkningen. 82 procent är emot henne”, säger Johan Nylander.

Enligt Bloomberg News kommer samtliga skolor i Hongkong att hålla stängt på torsdagen på grund av de rådande protesterna. Myndigheter har varnat för att staden står på randen till en total kollaps på grund av våldsamheterna.

Protesterna har även gjort avtryck på aktiemarknaden där Hongkongbörsen har en tung vecka bakom sig. På fem handelsdagar har Hang Seng-index tappat nästan 5 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer