ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kohandel i land – EU öronmärker köttkvot åt USA

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

EU-länderna godkände på måndagen en uppgörelse med USA som ger USA en egen kvot för import av nötkött. Uppgörelsen anses förbättra handelsrelationerna mellan de två parterna och öka hoppet om att USA inte inför importtullar på europeiska bilar, uppgav EU-källor.

I mars nådde EU och USA en uppgörelse preliminärt. Dock måste man invänta godkännande från andra nötköttsexportörer som tvingas minska sin export till EU. Det gäller främst och Australien, Argentina och Uruguay.

Överenskommelsen ska undertecknas med USA "snarast möjligt", uppgav ministerrådets presstjänst.

EU hoppas att överenskommelsen sätter en slutpunkt för konflikten med USA om EU:s importförbud mot hormonbehandlat amerikanskt nötkött.

2009 försökte EU lösa konflikten om importförbudet mot hormonbehandlat nötkött genom att kompensera USA med en importkvot för hormonfritt nötkött (förbudet infördes 1989 och fälldes i WTO 1998). Kvoten på 45.000 ton skulle vara tillgänglig för alla WTO-länder men var huvudsakligen tänkt för USA.

Dock visade det sig att länder, som Australien, Argentina och Uruguay, var mer konkurrenskraftiga och tog hand om huvuddelen av kvoten.

Enligt den nya uppgörelsen öronmärks 35.000 ton av de 45.000 tonnen för USA. Detta fasas in under sju år.

Beträffande EU:s separata förhandlingar med USA om att slopa tullar på industrivaror upprepade kommissionens talesperson i handelsfrågor Daniel Rosario att kommissionen är redo att starta när USA är redo.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies