ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Telias köp av TV4

Grönt ljus för Telias TV4-köp

Telia får godkänt att genomföra förvärvet av Bonnier Broadcasting med vissa villkor, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen. Därmed bekräftades Di:s tidigare uppgifter om att affären skulle få grönt ljus. 

Telia-aktien, som handlats upp under dagen, föll tillbaka något efter beskedet. 

”Vi har i dag godkänt Telias förvärv av Bonnier med förbehåll för eftergifter. Med beslutet fortsätter konsumenter i Finland och Sverige att dra nytta av ett brett utbud av tv-kanaler och audiovisuellt innehåll både genom traditionell tv och över internet”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar. 

En av eftergifterna som Telia erbjudit är att inte neka konkurrerande teleoperatörer att annonsera i sina tv-kanaler. Det är i linje med vad Di rapporterade i september.

Telia har även erbjudit konkurrerande tv-distributörer tillgång till bolagets fri-tv-kanaler, vissa av bolagets betal-tv-kanaler samt vissa premiumkanaler inom sport. Detta ska ske genom licenser på ”icke-diskriminerande villkor”.  

Det sammanslagna bolaget Telia/Bonnier Broadcasting ska även erbjuda tillgång till strömningstjänster och internetapplikationer.

Telia står fast vid att förvärvet väntas generera synergier från och med 2020 och med full effekt om 600 Mkr per år från och med 2022. Dessa ska enligt Telia komma från en förbättrad kärnverksamhet, ökad användning av C More och TV4 Play samt kostnadseffektivisering. 

”Vi menar att de här åtagande givetvis är rimliga. Dels för att bemöta de invändningar som EU-kommissionen uttryckte men vi ser också att de är rimliga för att vi ska kunna genomföra affären på ett lyckat sätt. Som du ser så har de inte påverkat de förväntade synergierna”, säger Ralf Bagner, presskontakt på Telia, till Di. 

Villkoren gäller i Sverige och Finland under en tioårsperiod. 

”Detta är en milstolpe för Telia Company - vi blir pionjärer i Norden när vi nu bygger en helhetslösning som möter kundernas krav på högkvalitativ uppkoppling, stabil streaming och fantastiskt innehåll”, säger Christian Luiga, tillförordnad vd för Telia, i ett pressmeddelande. 

”I och med den här transaktionen kan vi naturligtvis bli ännu bättre. Jag ser fram emot att slutföra transaktionen och på allvar börja samarbeta med våra nya kollegor för att bli det självklara valet för innehålls- och kommunikationstjänster i Norden och Baltikum”, fortsätter han. 

Det var i juli 2018 som Telia kom överens med Bonnier AB om att förvärva Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor. Affären har sedan dess utretts av EU-kommissionen. Transaktionen omfattar även en rörlig tilläggsköpeskilling på maximalt 1 miljard kronor. 

”Det har varit en lång och omfattande process och nu inleds en ny fas där Telia Company kommer att inkludera media i sin verksamhet för att skapa mer värde för kunder och aktieägare. Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden. Som medieägare kommer Telia Company att garantera att fortsatt redaktionellt oberoende upprätthålls gentemot ägare, styrelse och ledning”, säger Marie Ehrling, avgående styrelseordförande för Telia, i en kommentar. 

Under senare tid har det förekommit uppgifter om att den svenska regeringen lobbat i Bryssel för att få EU-kommissionen att stoppa affären. Regeringen är av mediepolitiska skäl emot affären mellan Telia och Bonnier. Den svenska staten är huvudägare i Telia.

Di söker näringsminister Ibrahim Baylan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer