ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: EQT till börsen

Riskkapitalbolaget EQT, där Investor är största ägare, bekräftar på måndagsmorgonen att bolaget kommer att noteras på Stockholmsbörsen.

Riskkapitalbolaget siktar på att ta in minst 500 miljoner euro i en försäljning av aktier i en nyemission. Befintliga ägare kommer också att sälja aktier i samband med noteringen.

Sammanlagt förväntas det tänkta erbjudandet motsvara omkring 20 procent av det totala antalet aktier i EQT, vilket både inkluderar de nyemitterade aktierna och befintliga aktieägares försäljning. Det går alltså inte i nuläget att bedöma vad EQT kan komma att värderas till i noteringen.

 ”Vår ambition har alltid varit att ta ett långsiktigt och hållbart ansvar som investerare och ägare och det kommer vi fortsätta med. Det tänkta Erbjudandet är ett viktigt steg på vår resa att kontinuerligt förbättra det vi gör och arbeta mot visionen att bli den mest ansedda investeraren och ägaren”, säger EQT:s grundare och ordförande Conni Jonsson, enligt ett pressmeddelande.

Vidare skriver bolaget att målet är att ”generera en stabilt ökande årlig utdelning”. Styrelsen förväntas föreslå en första utdelning på omkring 200 miljoner euro avseende räkenskapsåret 2019, för utbetalning halvårsvis i två lika stora delar under det andra respektive fjärde kvartalet 2020.

Investor meddelar i ett separat pressmeddelande att bolaget stödjer EQT:s plan att gå till börsen. Investor kommer att pro-rata sälja en andel av sitt innehav.

”Vi står bakom intention att börsintroducera EQT AB. En börsintroduktion ger EQT ytterligare möjligheter att växa och utveckla sin framgångsrika affärsmodell som bygger på industriellt värdeskapande. Vi kommer att kvarstå som långsiktig ägare då vi ser en attraktiv avkastningspotential”, säger Investors koncernchef och vd Johan Forssell, enligt pressmeddelandet.

Di har tidigare kunnat rapportera om att EQT har inlett förberedelserna inför börsnoteringen. I början av juli kunde Di till exempel rapportera att flera beslut som banade väg för noteringen tagits på bolagets årsstämma. Bland annat ändrades bolaget från privat till publikt samtidigt som stämman bemyndigade nyemission av aktier utan att då specificera storleken på en eventuell emission.

I EQT:s ägarlista finns i dag Investor med en andel om 23 procent enligt EQT:s hemsida. Enligt den aktiebok som Di tog del av i juli i år var ordföranden Conni Jonsson näst störste ägare med knappt 6,6 procent av aktierna medan den tidigare vd:n Thomas von Koch kontrollerade 4,8 procent av aktierna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer