ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: Danmark inför gränskontroll mot Sverige

Från den 12 november inför Danmark gränskontroll mot Sverige.

Fokus ligger på de organiserade kriminella, inte vanliga människor som korsar gränsen. Alla resande ska inte kontrolleras, understryker Danmarks justitieminister Nick Hækkerup.

Den tillfälliga gränskontrollen kommer att innebära periodisk kontroll av tåg, färjor och bilar. Konkret blir det en till två gånger i veckan vid varje gränsstation.

Det har varit 13 sprängningar i det danska huvudstadsområdet i år och polisen säger att de kan kopplas till den kriminella gängmiljön, enligt justitiminister Nick Hækkerup.

Han hänvisar till att två svenskar misstänks ligga bakom sprängningen av Skattestyrelsens lokaler och att sprängningar blivit vanliga i Sverige.

”Vi har ett stort intresse av att det inte ska sprida sig till Danmark”, säger han.

Regeringen inrättar också ett nytt center för polissamarbete mot grov kriminalitet. Dansk och svensk polis ska samarbeta mot den gränsöverskridande kriminaliteten.

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

”Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella”, skriver ministern.

LÄS DI:S SERIE: De utsatta företagarna  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer