ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: ABB säljer Power Grids till Hitachi

ABB meddelade på måndagsmorgonen att bolaget säljer affärsområdet Power Grids till japanska Hitachi. Företagsvärdet, enterprise value, ligger på 11 miljarder dollar för 100 procent av verksamheten. 

Strax innan klockan 7 på måndagsmorgonen meddelade ABB att kraftnätsdivisionen Power Grids säljs till Hitachi. Hela enheten värderas i transaktionen till 11 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Enligt pressmeddelandet kommer ABB behålla 19,9 procent aktierna i Power Grids för att "säkerställa övergången". Bolaget har en option på att sälja de resterande 19,9 procenten tre år efter att affären stängts. Affären väntas vara klar under den första halvan av 2020. 

De 7,6-7,8 miljarder dollar som ABB erhåller vid försäljningen av 80,1 procent av aktierna kommer enligt bolaget överföras till aktieägarna genom aktieåterköp eller liknande åtgärder. 

"Med den här transaktionen realiserar vi det värde vi har bygg genom transformeringen av Power Grids under de senaste fyra åren", säger Ulrich Spiesshofer, vd för ABB, i ett pressmeddelande. 

Efter försäljningen kommer ABB få en ny stuktur med fyra verksamheter: Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation och Motion. 

"Vi är övertygade om att förenkling och decentralisering, med en hög grad av delegerat ansvar, är nödvändigt för att ytterligare förbättra ABB:s utveckling. Vi har stärkt vårt ägande i ABB de senaste åren och vi kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att stödja företagets långsiktiga värdeskapande”, säger Johan Forssell, vd för Investor som är ABB:s största ägare, i ett separat pressmeddelande. 

Av måndagens pressmeddelande framgår det även att ABB:s nya finansiella mål på medellång sikt är bland annat: En årlig jämförbar försäljningstillväxt på 3-6 procent, en operativ ebitda-marginal på 13-16 procent, en avkastning på sysselsatt kapital, ROCE, om 15-20 procent. Vinsttillväxten per aktie ska i sin tur överstiga intäktstillväxten. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies