ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Handelsdelegation avbryter besök efter Trumps uttalande – Dow Jones föll

  • Den kinesiska handelsdelegationen ställer in sitt besök till bönderna i bland annat Omaha. Foto: Daniel Acker/Bloomberg

Uppgifterna om att den kinesiska handelsdelegationen avbrutit sitt USA-besök i förtid ger eko på Wall Street. Dow Jones föll 100 punkter efter att CNBC släppt uppgifterna. 

Den kinesiska delegationen, som varit i Washington tidigare i veckan, skulle under veckoslutet besöka jordbruk i Bozeman, Montana och Omaha som alla drabbats av det pågående handelskriget.  

USA:s jordbruksminister Sonny Perdue bekräftade så sent som i går torsdag besöken. 

Enligt Nicole Rolf, talesperson för jordbruksministeriet i Montana, gavs ingen förklaring till avbokningen. 

Donald Trumps uttalande tidigare i dag om att han inte är ute efter ett ”partiellt avtal” med Kina kan dock enligt amerikanska medier vara en anledning. 

Uppgifterna lägger sordin på förhoppningen att Kina skulle börja köpa in amerikanska jordbruksprodukter igen.

Kina stoppade all import under augusti men har senare mjuknat i frågan och flaggat för att återigen tillåta köp av amerikanska jordbruksprodukter, exempelvis sojabönor och fläsk, som ett goodwill-initiativ inför kommande handelssamtal mellan parterna. 

Kina importerade amerikanska jordbruksprodukter för 5,9 miljarder dollar 2018 och köper drygt 60 procent av all amerikansk sojaböns-produktion.  

Donald Trump sköt upp tullarna på kinesiska varor för 250 miljarder dollar under fredagen som en ”vänlig gest”, bland produkterna fanns alltifrån hundkoppel till julgransbelysning.

Kina har sedan den 17 september slopat tullar på 16 varor, dock inte sojabönor. 

Industriindex Dow Jones var vid 20.45 svensk tid ned 0,22 procent och breda indexet S&P500 var ned 0,60 procent. 

Även gristerminerna sjönk till minus 3,5 procent på beskedet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer