ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinas varning: Blockad av Huawei kan skada handelssamtalen

Den amerikanska presidentorder som i praktiken innebär en blockad av kinesiska telekombolag kan allvarligt skada de pågående handelssamtalen länderna emellan. Det uppger en talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, rapporterar Reuters.  

Det var sent på onsdagskvällen svensk tid som USA:s president Donald Trump utfärdade en exekutiv order som kraftigt begränsar amerikanska företag från att göra affärer med utländska telekomleverantörer, vilket Di tidigare har rapporterat om. 

Ordern kan ses som ännu ett led i upptrappningen av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina och innebär i praktiken en blockad av kinesiska bolag som Huawei och ZTE.

Ordern, som officiellt motiveras med att USA vill förhindra risken för spionage, kan komma att få allvarliga konsekvenser för de pågående handelssamtalen. Det uppger Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, enligt Reuters.

”Kina kommer att ta till alla nödvändiga åtgärder för att med bestämdhet garantera kinesiska företags legitima rättigheter”, säger han, enligt nyhetsbyrån.

Även Huawei varnade på torsdagen i ett uttalande för att en blockad av bolaget kommer att leda till ”avsevärd ekonomisk skada för amerikanska bolag” och påverka ”tiotusentals amerikanska jobb”.

”Huawei kommer omedelbart att ta till åtgärder för att avhjälpa detta problem”, uppgav bolaget vidare, enligt Reuters. 

Blockaden följer på den senaste tidens händelseutveckling kring handelskonflikten som eskalerade när USA förra fredagen höjde tullarna från 10 till 25 procent på 5.700 kinesiska produktkategorier till ett värde om totalt 200 miljarder dollar. 

Kina meddelade strax därefter att landet i sin tur höjer tullarna på amerikanska varor till ett värde av omkring 60 miljarder dollar från och med den 1 juni.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies