ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinas president kallade Trump ”vän” under charmturné i Ryssland

  • Kinas president Xi Jinping har varit på charmturné i Ryssland under veckan och kallat Vladimir Putin för sin ”bäste vän”. Donald Trump kallade han i stället enbart för ”vän”. Foto: Maxim Shipenkov/Pablo Martinez Monsivais

Kinas president Xi Jinping har varit på charmturné i Ryssland under veckan och kallat Vladimir Putin för sin ”bäste vän”. Donald Trump fick nöja sig med att bli kallad ”vän” av Xi, men den kinesiska ledaren var samtidigt optimistisk till relationerna med USA.

Fredagen innebar den tredje och sista dagen på Xi Jinpings statsbesök i Ryssland och den kinesiska presidenten avslutade vistelsen med ett anförande på det årliga St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF), rapporterar CNBC.

Under sitt tal ska Xi ha sagt att USA inte är intresserade av att fjärma sig från Kina och att den amerikanska presidenten Donald Trump är en vän.

”Det är svårt att föreställa sig att USA bryter fullständigt med Kina, eller Kina med USA. Vi är inte intresserade av detta och våra amerikanska partners är inte intresserade av det. President Trump är min vän och jag är övertygad om att han inte heller är intresserad av detta”, uppgav Xi enligt Reuters.

Kinas president talade sig även varm om globaliseringen och fick applåder av Vladimir Putin för uttalandet att globaliseringstrenden är intakt och inte ruckas av kivande kring handelsfrågor.

”Det är en liten del av en större våg som kommer ge några små förändringar, men det kommer inte att kunna stoppa globaliseringen totalt sett”, uppgav Xi.

Xi inledde statsbesöket i Ryssland med att tala sig varm om den ryska presidenten Vladimir Putin.

”Vi har träffats nästan 30 gånger under de senaste sex åren. Ryssland är det land som jag har besökt mest gånger och president Putin är min bäste vän och kollega”, uppgav den kinesiska presidenten under presskonferensen under onsdagen.

De två länderna ser ut att vilja stärka sin allians och inleda ett djupare samarbete i spåren av att USA ökar den politiska och ekonomiska pressen. När Vladimir Putin tog emot Xi under onsdagen uttalade han att relationen mellan Kina och Ryssland befinner sig på en ”aldrig tidigare skådad nivå”. Kinas president höll med:

”Vi har lyckats ta vår relation till den högsta nivån någonsin. Vi kommer fortsätta att förbättra våra band och vi är redo att gå hand i hand med dig”, sa Xi Jinping till Putin, enligt CNBC.

Rysslands president passade även på att dela ut en känga till USA under fredagen och kallade landet för oändligt själviska i ekonomiska frågor, rapporterar Financial Times.

”Stater som tidigare främjat frihandelsprinciper och rättvis, öppen konkurrens har börjat prata handelskrigets språk”, uppgav Vladimir Putin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer