ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinas handelsöverskott växer

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 57,1 miljarder dollar i december, att jämföra med ett överskott på 44,7 miljarder dollar föregående månad, rapporterar Reuters.

Enligt Reuters prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 50,7 miljarder dollar.

Överskottet i handeln med USA uppgick till 29,9 miljarder dollar i december. Under perioden januari-december har Kinas handel med USA genererat ett överskott på 323,3 miljarder dollar, vilket var det högsta som noterats sedan mätningarna inleddes 2006, enligt Reuters beräkningar.

Exporten, mätt i dollar, sjönk med 4,4 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +3,0 procent. Importen minskade 7,6 procent, väntat var +5,4 procent. Exportnedgången var den största sedan i december 2016 medan nedgången för importen var den största sedan i juli 2016. 

Kinas tullmyndighet uppgav att Kinas ekonomi fortsatt väntas växa stadigt under 2019, men att den står inför höga baseffekter och externa motvindar.

Handeln kan komma att dämpas under 2019, men Kinas största orosfaktor inför 2019 är fortsatt extern osäkerhet och protektionism.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer