ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Kina signalerar ny tullattack - vill samtidigt mötas halvvägs

USA bryter mot samförståndet mellan presidenterna Donald Trump och Xi Jinping med nya tullar enligt ett uttalande från centralregeringens tullkommitté. Nu hotar myndigheterna med ”nödvändiga motåtgärder. Samtidigt kommer det nya signaler från landet där de uppger att de vill mötas halvvägs med USA i handelskonflikten, det rapporterar enlig nyhetsbyrån Bloomberg.

Attacken riktas mot amerikanska planer på att införa tullar om 10 procent på kinesiska varor till ett värde av 300 miljarder dollar. Tidigare i veckan steg börser världen över på beskedet att amerikanska myndigheter skjutit upp införandet av vissa av de nya tullarna.

Under onsdagen dyker istället både de europeiska börserna och terminerna i New York på uttalandet. 

Tullkommittén ger inga ytterligare detaljer kring hur eventuella motåtgärder skulle se ut enligt Bloomberg. Kommittén har dock ansvarat för införandet av tidigare tullar i handelskriget mot USA.

Ännu har det inte kommit några uppgifter om att den kinesiska förhandlingsdelegationen inte kommer att resa som planerat för nya möten i Washington nästa månad.

Uttalandet kommer efter att USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen kopplat ihop handelsförhandlingarna i Kina med protesterna i Hongkong.

”Såklart vill Kina ha ett avtal. Låt dem arbeta humant med Hongkong först”, twittrade presidenten natten till torsdagen svensk tid.

Samtidigt uppger Kinas ambassadör till Storbritannien, Liu Xiaoming, att Kina är redo att kväsa protesterna.

"Om situationen i Hongkong förvärras ytterligare kommer centralregeringen inte att sitta på händerna och se på", säger han till Reuters på torsdagen.

Ambassadören upprepar tidigare uttalanden från kinesiska myndigheter om att demonstranterna ”visat tecken på terrorism”.

Under torsdagen kom det dock ett uttalande från Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement som fick marknaden att reagera positivt. Enligt Bloomberg uppger Hua Chuying att de vill att länderna ska kunna mötas halvvägs i konfliken. På stockholmsbörsen ökade OMXSPi från att legat på minus 1,5 procent till minus 0.7 procent.  Enligt det kinesiska utrikesdepartementet håller Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump kontakt via möten, telefonsamtal och brev.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies