ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Kina: Trump har fel om jordbruksimporten

  • Foto: Carolyn Kaster

USA:s anklagelser om att Kina inte köpt jordbruksprodukter från USA är falska. Det uppger Kinas planeringsorgan NDRC på måndagen för statlig kinesisk media enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utspelet kommer efter att USA:s president Donald Trump hävdat att Kina inte lever upp till tidigare åtaganden om att köpa amerikanska jordbruksprodukter. I helgen hotade han att gå vidare med nya tullar för att sätta press på landet.

Enligt NDRC har Kina redan köpt bland annat 130.000 ton sojabönor mellan den 19 juli och den 2 augusti. Två miljoner ton ska lastas på fraktskepp till Kina under augusti enligt myndigheten. Totalt har länderna kommit överens om att Kina ska köpa 14 miljoner ton sojabönor. 

Kinesiska företag har också ansökt om tullbefrielse för en rad jordbruksprodukter de köpt från USA sedan juli, bland annat vete, fläsk och hirs.

Statliga kinesiska medier går hårt åt USA på måndagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Tidningen People's Daily kallar de senaste handelsspänningarna för en ny attack mot det globala handelssystemet. Det följer en liknande ledarartikel i lördags där tidningen anklagade USA för att svika tidigare löften sedan Donald Trump hotat med nya tullar. Både den statliga tidningen och tv-kanalen CCTV har uppgett att den kinesiska regimen inte kommer att ge vika för amerikanska påtryckningar.

Under måndagen rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att Kina planerar att dra ned på importen av amerikanska jordbruksprodukter som svar på Donald Trumps anklagelser.

Oron för ytterligare en upptrappning i handelskonflikten mellan Kina och USA tynger världens börser på måndagen. Asienbörserna bjöd på breda fall och även de europeiska börserna tappar. Samlingsindexet Europe 600 är ned 1,7 procent vid lunchtid samtidigt som Stockholmsbörsens OMXSPI handlas ned knappt 2 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer