ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Kina bekräftar: Överens om fas ett-avtal

Stora framsteg har gjorts med fas ett-förhandlingarna och parterna är överens om en text – som dock inte är underskriven ännu. Det uppger Wang Shouwen, vice handelsminister för Kina vid en presskonferens på fredagen. De globala börserna lyfter på uppgifterna som av allt att döma innebär att de aviserade tullarna som skulle införts på söndag ställs in.

Enligt uppgifterna är man överens med USA om själva texten, rapporterar Bloomberg News. Enligt avtalet ska USA ta bort de införda tullarna i olika faser, men vad det innebär är oklart i nuläget.

Kina ska öka sin import från USA och andra länder och överenskommelsen är bra för det ekonomiska samarbetet mellan Kina och USA, säger Wang Shouwen som också tillägger att förhandlingarna ska slutföras så snart som möjligt.

Det närmaste arbetet kommer bland annat att gå ut på att hitta ett datum för när avtalet kan signeras.

Enligt Ning Jizhe, som är Kinas statistikchef, berör fas ett-avtalet alltifrån teknologifrågor, mat och jordbruksprodukter, finansfrågor, valuta och transparens.

De kinesiska handelsrepresentanterna tillägger också att man välkomnar varor och tjänster av hög kvalitet till sin marknad.

Ett motkrav från den kinesiska sidan är att USA måste utöka sitt energisamarbete med Kina, och samarbetet länderna emellan måste baseras på marknadsprinciper och WTO:s regelverk.

Företrädarna ville däremot inte uppge några detaljer om hur mycket tullarna ska sänkas eller hur mycket de ska öka importen från USA. Kina kommer däremot att göra motsvarande tullsänkningar som USA.

Under presskonferensen lyfter de globala börserna. Stockholmsbörsen handlas upp med 0,9 procent medan Wall Streets S&P 500 handlas upp med 0,3 procent, Dow Jones med 0,4 och Nasdaq med 0,5 procent.

Bland de aktier som reagerar positivt märks Apple som stiger med 1,0 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer