ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina ställer sig bakom ambassadörens Sverige-hot

Kina står bakom sin ambassadörs attack på Sverige och hot om avbrutna handelsavtal länderna emellan. Det skriver kinesiska UD till Göteborgsposten

Göteborgsposten rapporterade under förra veckan att den kinesiska ambassadören Gui Congyou under ett seminarium sagt att handeln mellan Sverige och Kina hotades av den pågående diplomatiska konfliken. 

Bakgrunden är kulturminister Amanda Linds deltagande i svenska PEN:s prisutdelning till den av Kina fängslade svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai.

I en intervju med GP i anslutning till konferensen passade den frispråkige ambassadören på att såga både svenska politiker och svensk media, och kallade svensk yttrandefrihet för ”selektiv yttrandefrihet”. Detta eftersom flera debattartiklar från hans medarbetare enligt honom har refuseras av bland andra GP.

GP har försökt nå kinesiska UD sedan dess och fick till slut svar. I ett mejl till redaktionen skriver Kinas utrikesdepartement att allt samarbete måste bygga på ”ömsesidig respekt och jämlikt bemötande”. De beklagar att Sverige ”begått en rad felaktiga uttalanden” och ”blandat sig i kinesiska angelägenheter”. Mejlet avslutas med en uppmaning att sluta med det, för att inte skada ländernas relation. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer