ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina ska lansera utvecklingsplan för finansiell teknologi

Kinesiska centralbanken, PBOC, har aviserat en utvecklingsplan för finansiell teknologi. PBOC klargör i ett webbpublicerat dokument hur planen kommer att ha sex huvudfrågor att lösa för att den kinesiska fintech-sektorn ska kunna utvecklas. 

Bland dessa kommer åtgärder ingå som ämnar stärka den tekniska infrastrukturen kring finansiell teknologi, samt att optimera och standardisera system och apparatur för att möjliggöra användandet av och säkerhet i transaktionssystemen på lång sikt. För att detta ska vara genomförbart kommer också lagar och regler att behöva anpassas för att omsluta den utveckling som väntar, skriver PBOC.

Satsningarna inom finansiell teknologi bland de kinesiska tech-konglomerat som Alibaba och Tencent, har expanderat kraftigt på senare år. Alibabas Alipay, som i fjol värderades till 150 miljarder dollar, har över 1 miljard aktiva användare i 55 länder, varav 29 är europeiska. De flesta användarna är dock hemmahörande i Kina, där 83 procent av konsumenterna använder mobiltelefonen för att sköta betalningar och transaktioner, enligt en studie från revisions- och konsultfirman EY från 2018.

Tech-bolagens intresse för att erbjuda bank- och transaktionstjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner. I västvärlden har Facebooks uppmärksammade betalsystem och kryptoprojekt Libra, som backas upp av en mängd finansjättar och tech-bolag, fått myndigheter i både USA och EU att ringa i varningsklockor. 

Politiker på båda sidor om Atlanten har uttryckt farhågor om att en separat valuta för Facebooks enorma användarbas skulle kunna rubba hela det globalt etablerade valutasystemet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies