ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina rasar efter Trumps stöd till Hongkong: ”Lömska avsikter”

  • USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Luis Hidalgo

HONGKONG. Donald Trump har skrivit på ett lagförslag som kan leda till sanktioner mot Hongkong. Reaktionerna från Peking är våldsamma och kan nu sätta stopp för handelsförhandlingarna.

Den amerikanska presidenten trotsade varningar från Kina och skrev på onsdagen på det lagförslag som lagts fram av kongressen som ger stöd för de pro-demokratiska demonstrationerna i Hongkong.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Regeringen i Peking sa att det är ett allvarligt övertramp i Kinas interna angelägenheter och att det bryter mot internationell lag.

”Det här så kallade lagförslaget kommer bara göra det kinesiska folket, och våra vänner i Hongkong, ännu mer medvetna om amerikanarnas lömska avsikter och hegemoniska karaktär”, skrev Kinas utrikesdepartement på torsdagsmorgonen. 

”USA:s kupp kommer misslyckas.”

Vidare framhåller departementet att Donald Trump genom att skriva under lagförslaget stödjer ”de våldsamma brottslingarna som slagit och bränt oskyldiga människor, brutit mot grundlagen och hotat social säkerhet”, med referens till de våldsamma sammandrabbningarna under demonstrationerna i Hongkong.

Under två presskonferenser med handels- och utrikesdepartementen på eftermiddagen fortsatte regeringen sina angrepp och kallade Trump för både arrogant och fördomsfull. Några konkreta hot lades dock inte fram, och inte någon gång nämnde departementen något om handelsförhandlingarna. 

Kinas utrikesdepartement kallade också upp USA:s ambassadör i Peking Terry Branstad för att utrycka sitt missnöje. 

På gatorna i Hongkongs finanskvarter var stämningen desto muntrare. Under den dagliga lunchdemonstrationen sjöng kontorsarbetare slogans och hurrade för Trumps beslut.

”Det här är en viktig symbolhandling. Det visar att USA står bakom oss”, säger Mickey Chan, som jobbar på ett lokalt finansbolag, och står med ett stort plakat med texten ”Thank you Mr Trump.”

Stephen Innes, chefsstrateg vid Axitrader i Bangkok, anser att det var väntat att Trump skulle förverkliga lagförslaget, och att det gör handelsförhandlingarna mellan Washington och Peking ännu mer osäkra.

”Även om vi visste att det här skulle hända så reagerar marknaden negativt. Pucken är nu hos Peking för att avgöra om lagen kommer stjälpa handelsavtalet”, skriver han i ett kundbrev.

Hongkong, som drivs under separat politiskt system från resten av Kina, har ett en särskild handelsstatus med USA. Det nya lagförslaget innebär att den forna brittiska kolonins avtal ska granskas en gång per år. Samtidigt kan staden drabbas av amerikanska sanktioner om mänskliga rättigheter och stadens höga nivå av självstyre kränks. USA kommer också sluta exportera tårgas och gummikulor till Hongkong.

Nathan Law, en av Hongkong mest kända aktivister, skrev på Twitter att det godkända lagförslaget ”kan leda till våg av anti-auktoritarianism” och ”stöd för demokratirörselen i Hongkong”. Han uppmanar nu länder världen över att vidta liknande åtgärder.

Donald Trump sa på tisdagen att Washington och Peking är nära att nå ett avtal – men att han vill att USA ska komma därifrån som vinnare. Kinas huvudförhandlare, vice premiärminister Liu He, sa förra veckan att han är ”försiktigt optimistisk” att parterna kommer att komma överens i förhandlingarnas första fas.

Börserna i Asien handlades avvaktande på torsdagen i väntan på hur Peking kommer reagera rent konkret på Trumps beslut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer