1515
Annons

Kina avser att bygga lagerreserv med amerikanska grödor

Foto:Nati Harnik

Kina förbereder köp av mer än 30 miljoner ton grödor från USA för att fylla statliga lager. Detta för att skydda mot utbudsstörningar till följd av coronaviruspandemin och för att uppfylla åtaganden om ökad import från USA.

Elkabel till Polen inte skadad av explosionerna

Likströmskabeln Swepol Link mellan Sverige och Polen är oskadd, visar tisdagens provmätning.

Det innebär att kabeln åter kan tas i drift den 9 oktober, uppger Svenska Kraftnät.

”Mätningarna visade att vi inte hade några fel på kabeln. Det var vår bedömning förra veckan, men det känns skönt att ha fått det bekräftat”, säger Per Kvarnefalk, chef för anläggningar vid Svenska kraftnät.

Han bedömer att en reparation, om en sådan hade behövts, skulle ha tagit en eller två månader. Kabeln kan inte repareras på havsbotten utan den skadade sektionen måste vid sådana lägen klippas av, lyftas upp och repareras på ett fartyg.

”Vi hade en skada i januari. Den tog ungefär en månad att reparera”, säger Kvarnefalk. 

Mätningarna genomfördes efter explosionerna som skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i slutet av september. 500 meter från en av explosionsplatserna löper likströmskabeln Swepol Link – ofta kallad Polenkabeln – som används för att importera och exportera el mellan Sverige och Polen.

Ledningen har den senaste tiden varit ur bruk för planerat underhåll, och det har därför varit oklart om den varit skadad eller inte fram till nu när mätningar genomförts.

Avsikten med kabeln har främst varit att använda den för elexport från Sverige till Polen och minska Polens kolförbrukning, men också att täcka upp svensk elproduktion när bristen kan vara som störst. 

I juli till exempel var bruttoöverföringen från Polen till Sverige en gigawattimme medan det i andra riktningen handlade om 428 gigawattimmar, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är också drygt 87 procent högre än samma period föregående år efter att Polen precis som många andra länder i Europa har påverkats av energikrisen i Europa.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera