ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

KI: Högkonjunkturen är över - kronfallet fortsätter

Konjunkturinstitutet, KI, sänker BNP-prognosen för 2019 till 1,2 procent. Den tidigare prognosen, som publicerades i augusti, låg på 1,5 procent. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Under 2020 spår KI att BNP kommer öka med 1,1 procent vilket var en sänkning från 1,3 procent i augustiprognosen. BNP per invånare väntas i sin tur öka med 0,2 procent under både 2019 och 2020. 

”Den svenska ekonomin är inne i en tydlig avmattningsfas och högkonjunkturen ebbar gradvis ut i år och blir balanserad nästa år. Internationella handelskonflikter och oklarheten kring brexit tynger den globala ekonomin, vilket drabbar svensk export”, skriver KI i ett pressmeddelande. 

Arbetslösheten väntas i sin tur uppgå till 6,7 procent under 2019 och 7,1 procent 2020. En höjning från 6,4 respektive 6,5 procent i augusti. 

”Sysselsättningen har minskat under året och arbetslösheten steg snabbt under sommaren. Näringslivets anställningsplaner har samtidigt successivt försvagats under året. Därför bedöms sysselsättningen minska med 0,8 procent det tredje kvartalet i år och arbetslösheten stiga till 7,1 procent 2020”, skriver KI. 

KI bedömer även att inflationen kommer ligga under Riksbankens mål under resten av 2019 och 2020. Som en konsekvens spår KI att reporäntan kommer ligga kvar på minus 0,25 procent till början av 2022. 

”Prognosen baseras på antagandet att den internationella handelskonflikten inte eskalerar ytterligare och att tullarna inte höjs mer än vad som redan aviserats samt att Storbritannien lämnar EU under ordnade former i år eller nästa år. Om riskerna på till exempel dessa områden skulle materialiseras kan konjunkturutvecklingen bli betydligt sämre än i prognosen”, skriver KI. 

KI konstaterar även att den svenska kronan, mätt i konkurrensvägda termer (KIX), försvagats med omkring 15 procent sedan 2014. Blickar vi framåt spår KI att kronan kommer försvagas ytterligare något 2020 för att sedan gradvis förstärkas. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer