ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kerstin af Jochnick lämnar Riksbanken – går till ECB:s tillsynsnämnd

  • Kerstin af Jochnick. Foto: Amanda Lindgren

Vice riksbankschef Kerstin af Jochnick har utsetts till en av ECB:s representanter i ECB:s tillsynsnämnd. Därmed lämnar hon även sin tjänst som förste vice riksbankschef.

”Jag är mycket glad över att ha fått förtroendet att vara oberoende ledamot i styrelsen för ECB:s banktillsyn. ECB:s tillsyn över större banker i Europa fyller en viktig funktion för att skapa stabila finansiella marknader”, säger Kerstin af Jochnick i en kommentar. 

Kerstin af Jochnick tillträdde som förste vice riksbankschef i januari 2012 med ett mandat på sex år. Det mandatet förlängdes sedan med ytterligare sex år hösten 2017. Gällande övergången kommer Riksbanksfullmäktige att besluta om närmare detaljer framöver. 

”Kerstin af Jochnick har bidragit till Riksbankens arbete på ett mycket värdefullt sätt. Från fullmäktiges sida har vi uppskattat Kerstin af Jochnick såväl för hennes personliga egenskaper som för hennes breda och djupa kompetens på många områden”, kommenterar Susanne Eberstein, ordförande i riksbanksfullmäktige. 

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror inte att Kerstin af Jochnicks jobbyte kommer ha någon större effekt på den förda penningpolitiken. 

”Min bild är att Riksbanken är ganska samstämmig vad gäller hur man ser på penningpolitiken just nu och det här beskedet bör inte ändra utsikterna för penningpolitiken”, säger han. 

När det kommer till Kerstin af Jochnicks ersättare poängterar han att det inte kommer vara ett lätt jobb att kliva in i Riksbanksdirektionen. 

”Jag skulle gärna vilja se mer penningpolitisk kreativitet i Riksbanken. Centralbanker och penningpolitiken rör sig i okänd terräng så man behöver vara beredd att pröva nya spår. Då skulle jag gärna vilja se någon som har den här penningpolitiska kreativiteten och gärna ett internationellt nätverk. Sen behöver du också vara en bra kommunikatör”, säger Robert Bergqvist. 

Robert Bergqvist poängterar att det är svårt att komma upp med en given kandidat men nämner Karolina Ekholm och Johanna Lybeck Lilja som två potentiella namn. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer