1515
Annons

Kanada uppmanar Iran sända svarta lådorna till Frankrike

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau.Foto:Sean Kilpatrick

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppmanar Iran att sända de svarta lådorna efter förra veckans flygkrasch till Frankrike för att analyseras där.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

USA-börserna fortsätter att stiga – uppåtrekyl i Tesla

De amerikanska stiger tydligt i den inledande handeln på tisdagen.

Elfordonsduon Rivian och Tesla hör till de tidiga vinnarna.

Strax efter börsöppning på tisdagseftermiddagen är breda S&P 500-indexet upp med 1,6 procent. Dow Jones industriindex stiger 1,4 procent medan tekniktunga Nasdaq är upp 2,2 procent.

Även på måndagen steg de amerikanska börserna på bred front. Drivande var bland annat räntenedgångarna som fortsätter på tisdagen. Räntan på den amerikanska tioårsobligationen är i skrivande stund ned med 3 punkter till 3,59 procent. Även dollarförsvagningen fortsätter. En dollar kostar nu 10,90 kronor efter att ha toppat nära 11,50 kronor förra veckan.

Mark Haefele, investeringschef på UBS Global Wealth Management, säger till CNBC att ”periodvisa” återhämtningar är att vänta sig med tanke på att aktiemarknaden är generellt svag.

”Men marknaderna kommer sannolikt att förbli volatila på kort sikt, främst drivna av förväntningar kring inflation och styrräntor”, säger han.

Bland enskilda bolag stiger elfordonstillverkaren Rivian 8 procent. Bolaget lyckades öka produktionen med 67 procent under det tredje kvartalet, från det andra kvartalet. Rivian meddelade också att det är på god väg att nå sina produktionsmål för helåret. 

I samma sektor är Tesla upp med drygt 3 procent efter gårdagens fall på 8 procent. Kapitalförvaltningsfirman Ark, med Cathie Wood i spetsen, passade under måndagen på att fylla på sin position i Tesla efter att elbilstillverkaren kablat ut siffror vittnandes om rekordhöga leveranser under det tredje kvartalet.

Texten uppdateras.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera