ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Källor: Kinas säkerhetsbolag näst på tur att svartlistas

Näst på tur efter telekombolaget Huawei att sättas upp på USA:s svarta lista över bolag som anses utgöra direkta säkerhetshot sägs vara flera kinesiska säkerhetsföretag.

Amerikanska regeringens nettolista ska enligt källor till Bloomberg och New York Times bland annat inkludera Hikvision, Zhejiang Dahua Technology och flera andra bolag med verksamhet inom övervakning och säkerhet.

Hikvision, en branschjätte med mer än motsvarande 37 miljarder dollar i omsättning, kallar sig för världens största tillverkare av övervakningsutrustning - utrustning som bland annat används i den kinesiska regimens med västerländska mått omfattande digitala övervakningsinsatser mot den egna befolkningen.

Flera amerikanska kongresspolitiker har tidigare protesterat mot förtrycket och drivit på för att införa sanktioner mot ledande personer i Kinas kommunistparti, som man menar är ansvariga för övervakningen. 

Trots att endast en mycket liten del av försäljningen sker mot amerikanska kunder så innehåller teknologin likt i fallet Huawei ofta komponenter från amerikanska leverantörer.

Bland annat används teknikerna för den massövervakning som sker i den nordvästra provinsen Xinjiang, enligt Reuters.

I området är den turkmensk-muslimska uigurminoritetens kultur under utplåning till förmån för det så kallade sidenvägsprojektet, som har kallats det största infrastrukturprojektet i världshistorien. "Sidenvägen" ska bland annat knyta samman Kina med Europa landvägen.

Enligt Human Rights Watch har miljontals uigurer spärrats in i omvändelseläger för att tvätta bort den uiguriska identiteten och skapa "riktiga kineser" av uigurerna. Samtidigt sker en kraftig inflyttning från östra Kina till området.

"De flesta produkterna med artificiell intelligens (AI) säljs till regimen, offentlig och privat sektor i Kina. Hikvision kan ha möjlighet att köpa grafikprocessorer från lokala distributörer", sade Rex Wu, analytiker på Jefferies, till Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies