ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Källa: Brittiska utspel avser ge EU skulden för hård brexit

EU anser att de många utspelen från den nya brittiska regeringen syftar till att ge EU skulden för en hård brexit inför ett kommande nyval.

Endast ett möte har hållits på tjänstemannanivå med kommissionens brexitförhandlare. Britterna presenterade inga nya förslag eller alternativa lösningar.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Det handlar om 'blame game' nu. Den nya regeringen skriver om historien. De förbereder sig för att ge EU skulden för en hård brexit", sade en EU-källa.

Premiärminister Boris Johnson sade på torsdagen att det finns gott om tid till omförhandlingar av utträdesavtalet och att det är dags att EU visar flexibilitet.

Regeringen anser att nödlösningen för den irländska gränsen (backstop) måste bort från utträdesavtalet.

I själva verket är tiden mycket knapp till utträdesdatumet den 31 oktober för någon sorts förhandling. I praktiken är den otillräcklig.

Men de 27 övriga EU-länderna är enade bakom sin ståndpunkt att utträdesavtalet, inklusive nödlösningen, inte ska omförhandlas. Realförhandlingarna avslutades i november i fjol.

EU27:s position har upprepats flertalet gånger på högsta nivå vid EU-toppmöten. Så sent som i förra veckan visade de 27 EU-länderna full enighet vid ett tjänstemannamöte.

"Allt var väldigt lugnt i rådets arbetsgrupp. Ingen är panikslagen", sade en EU-källa.

EU27 har upprepat att man kan diskutera ändringar i den politiska deklarationen om den framtida relationen. Man kan ge ytterligare försäkringar, som tidigare gjorts, att EU inte har för avsikt att hålla kvar Storbritannien för evigt i nödlösningen, om den skulle behöva användas.

Men den nya brittiska regeringen förkastar delar som den förra premiärministern Theresa May gick med på. Ett viktigt löfte, som nu strukits, är att Storbritannien inte ska konkurrera genom att bli ett lågskatteland med dumpade sociala och miljömässiga regler.

Inga kontakter är planerade mellan kommissionen och den brittiska regeringen de närmaste veckorna.

"Allt händer i London just nu. Inget händer i Bryssel", sade EU-källan.

Kommissionen väntar sig att en diskussion kan uppstå vid G7-toppmötet i franska Biarritz den 24-26 augusti.

Det är oklart om en misstroendeförklaring från brittiska underhuset mot regeringen kan stoppa brexit. Boris Johnson har sagt att han i så fall är beredd på nyval, men att det ska hållas efter utträdet den 31 oktober.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies