1515
Annons

Kai Wärn avböjer omval till styrelsen i Electrolux

Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren

Vitvarubolaget Electrolux valberedning föreslår inför årsstämman den 25 mars omval av samtliga styrelseledamöter, utom Kai Wärn som har avböjt omval. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Uppåtrekyl i räntor och dollar

Europeiska statspappersräntor vände starkt uppåt på onsdagen efter stora nedgångar tidigare i veckan. Euron handlades samtidigt klart lägre mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen.

Tisdagens optimism om mjukare tongångar från centralbanker framöver, som i hög grad inspirerades av en oväntat mild räntehöjning från centralbanken i Australien (RBA), dämpades något på onsdagsmorgonen när Nya Zeelands centralbank (RBNZ), levererade en räntehöjning med 50 punkter, vilket var helt i linje med förväntningarna.

Craig Erlam, marknadsanalytiker vid Oanda, noterade i ett kundbrev att RBNZ har några månader kvar innan de kan göra ett ”duvaktigt skifte”, liknade det som RBA gjorde på tisdagen.

”Varje land har sina egna utmaningar, och arbetskraftsutbudet är helt klart ett stort hinder för Nya Zeeland efter pandemin”, skrev han.

På tisdagskvällen uttryckte vidare relativt nye Fedguvernören Philip Jefferson oro för att den höga prisökningstakten ska leda till självuppfyllande inflationsförväntningar i sitt första offentliga framträdande på tisdagskvällen.

”Även om olje- och bensinpriserna har kommit ner de senaste månaderna är jag orolig för att fluktuationer i priserna på de varor som folk mest lägger märke till, som livsmedel och boende, kommer att påverka förväntningarna på framtida inflation”, sade han.

På onsdagen växlade dock en ny centralbank, isländska Sedlabanki, ner åtstramningstakten tydligt när styrräntan ”bara” höjdes med 25 punkter, till 5,75 procent, efter att tidigare ha höjt med 75 punkter i augusti. Banken hänvisade till att tidigare höjningar har bromsat efterfrågetillväxten och aktiviteten på bostadsmarknaden.

Polens centralbank överraskade också senare på onsdagen med att lämna styrräntan oförändrad, på 6,75 procent. Konsensusprognosen väntade +25 punkter. 

Data från Tyskland på morgonen visade att exporten ökade 1,6 procent i augusti jämfört med i juli medan importen ökade 3,4 procent. Analytiker hade väntat +1,1 procent för såväl export som import.

Från Frankrike rapporterades vidare att industriproduktionen steg 2,4 procent i augusti jämfört med i juli. Här pekade prognoserna mot en oförändrad produktionstakt.

Definitiva tjänste-PMI för euroområdet sjönk däremot till 48,8 i september, från 49,8 i augusti, vilket var något under preliminärt rapporterade 48,9.

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global, sade i en kommentar att varje hopp om att euroområdet ska kunna undvika recession fått en ytterligare törn av den fördjupade nedgången i affärsaktiviteten som signaleras i PMI.

”Undersökningen pekar inte bara på försämrade ekonomiska utsikter, utan inflationsbilden har också förvärrats, vilket innebär att de policyansvariga står inför en ökad risk för hårdlandning då de försöker att hålla tillbaka den skenande inflationen”, sade han.

I Storbritannien sjönk definitiva tjänste-PMI till 50,0 i september, från 50,9 i augusti, vilket var över preliminärt rapporterade 49,2.

I Sverige sjönk Silf/Swedbanks tjänste-PMI till 55,1 i september, från 58,6 i augusti, vilket var den lägsta indexnivån sedan juli 2020 (54,8).

Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, noterar att tillväxten i tjänstesektorn bromsar in när hushållens köpkraft urholkas i spåren av den höga inflationen och de stigande räntekostnaderna.

Bland delindexen var det leveranstider som stod för det största negativa bidraget i september följt av orderingång, affärsvolym och sysselsättning. Prisindexet steg till 81,2, från 76,3.

”Det visar på ett fortsatt högt pristryck i tjänstesektorn men som sannolikt ha drivits upp högre av högre inköpskostnader på grund av kronförsvagningen och stigande energipriser, noterade Silf/Swedbank.

Svenska statsobligationsräntor steg 15-18 punkter på onsdagen, tioårsräntan upp 17 punkter, till 2,12 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 21 punkter, till 2,04 procent.

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 10:85, medan dollarn stärktes 11 öre, till 11:01.

Amerikanska statspappersräntor handlades också tydligt högre på onsdagen efter stora nedgångar tidigare i veckan, och förhållandevis positiva USA-data på eftermiddagen förstärkte ränteuppgången. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,20 procent medan tioårsräntan noterad 3,78 procent, 15 respektive 20 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.

USA-data på onsdagen inkluderade en rapport från ADP som visade att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 208.000 personer i september, efter +185.000 i augusti, vilket var något över väntade 200.000. Löneökningstakten steg samtidigt till 7,8 procent, från 7,7 procent i augusti.

ISM:s tjänste-PMI sjönk marginellt i september, till 56,7 från 56,9 i augusti, vilket var över väntade 56,0. Delindex för sysselsättning steg till 53,0, från 50,2, medan prisindex sjönk till 68,7 från 71,5.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera