ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kai Wärn: 2018 ett "mellanår" för Husqvarna

Husqvarna lämnar ett tufft 2018 bakom sig. Vd Kai Wärn ser dock bättre utsikter för råvarupriserna och uppger att omstruktureringarna kommer att ge resultat redan i år.

Husqvarnas vd Kai Wärn beskriver 2018 som ett "mellanår". Han fokuserar på beslutet att lägga ned konsumentvarudivisionen som länge varit ett problembarn.

"Nu jobbar vi med full kraft givetvis för att se till att 2019 blir en väsentlig förbättring mot vad vi har gjort tidigare", säger Kai Wärn i Börsmorgon.

Han tror inte att råvarupriserna kommer att fortsätta stiga i samma takt under 2019.

"Råvarukostnaderna för 2019 kommer inte vara avgörande men tariffökningarna är rätt stora som år-till-år-effekt. Sammantaget är det nog en halv miljard vi har emot oss i 2019", säger Kai Wärn.

Vd:n uppger dock att Husqvarna kan motarbeta utvecklingen, bland annat med prishöjningar.

"Det är väldigt mycket relaterat till Nordamerika givetvis men vi kommer att kunna klara det", säger Kai Wärn.

Han säger också att de omstruktureringskostnader som vidtagits hittills kommer ge positiv effekt på resultatet redan under 2019. Planen ligger fast, men Kai Wärn medger att Husqvarna lämnar 2018 i en något sämre position än bolaget räknat med.

"Det är en rejäl resa som vi har framför oss men vi känner oss betydligt bättre förberedda för uppgiften i år än vi gjorde i 2018 där materialprishöjningar och annat kom in på ett ogynnsamt sätt relativt rutiner med prissättning i branschen", säger Kai Wärn.

Vad gäller målet om en rörelsemarginal på 10 procent pekar Kai Wärn på att rörelsemarginalen låg på 9,6 procent så sent som 2017 som en indikation.

"Sedan får vi se, jag har inte visibiliteten i dag än för hela säsongen så det är för tidigt att bli specifik", säger Kai Wärn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer