ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Johnson: Parlamentet redo att stödja avtalslös brexit

  • Foto: Alastair Grant

Boris Johnson tror att det brittiska parlamentet nu är redo att stödja en avtalslös brexit, trots att seniora ledamöter i det konservativa partiet varnat att de är tillräckligt många för att stoppa honom om han skulle försöka.

Johnson, som är favorit att efterträda Theresa May som Tory-ledare och premiärminister, använde en intervju med BBC sent på måndagen för att argumentera för att de förluster som både de och oppositionspartiet Labour drabbades av i EU-valet gjort parlamentsledamöterna beslutsamma att få brexit överstökat, enligt Bloomberg News.

"Jag tror att parlamentet nu förstår att det brittiska folket vill att vi lämnar. Och jag tror att ledamöter på båda sidor också förstår att de kommer att stå inför dödlig vedergällning från väljarna om vi inte går vidare och gör det", sade Johnson.

Han sade att hans brexit-strategi är att använda hotet om en avtalslös brexit för att övertala EU att ta bort den kontroversiella nödlösningen för gränsen mot Irland, backstop, från utträdesavtalet som Theresa May förhandlade fram. 

Johnsons problem är att många parlamentsledamöter tror att en avtalslös brexit kan stoppas. Försvarsminister Tobias Ellwood sade tidigare till BBC att han var övertygad om att de som vill hindra Storbritannien från att lämna EU utan ett avtal är tillräckligt många.

Tidigare sade den förre finansministern Kenneth Clarke att han skulle vara villig att rösta emot regeringen i en förtroendeomröstning om det var nödvändigt för att stoppa en avtalslös brexit.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies