ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Japansk pensionsjätte slutar låna ut aktier till blankare

  • Foto: Lee Jin-man

Den japanska pensionsjätten GPIF, vars globala aktieportfölj uppgår till omkring 733 miljarder dollar, har beslutat sig för att sluta låna ut aktier. Ett potentiellt hårt slag mot blankare. Det rapporterar Financial Times. 

Enligt Financial Times källor har beslutet mötts av en rad interna protester och kommer även innebära en finansiell smäll för GPIF. Under 2018 drog pensionsfonden nämligen in omkring 300 miljoner dollar i avgifter på att låna ut aktier. 

Bakom beslutet lurar enligt GPIF bland annat en brist på transparens kring vem som i slutändan lånade fondens aktier och hur aktierna användes. Om dessa orosmoln skingras kommer pensionsfonden överväga att börja låna ut aktier igen. 

Handlare i Tokyo säger till Financial Times att beslutet riskerar att innebära att andra förvaltare hakar på GPIF och att blankning uppfattas som ”icke ESG”. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer