ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Jan Guillou åker på skattesmäll – upptaxeras för författarbostaden

  • Foto: Naina Helén Jåma/TT, Naina Hel n Jåma/TT

Författaren Jan Guillous fastighet i Barkö strax norr om Östhammar ska räknas som en permanentbostad och därför beskattas som sådan, anser Skatteverket, som kräver drygt 360.000 kronor i skatt och skattetillägg från författaren.

Skatteverket menar dels att Jan Guillou vistas så pass mycket tid i bostaden i Barkö – från januari till juni, enligt honom själv – och dels att den har alla kännetecken av att vara en permanentbostad.

”Skatteverket anser att du spenderar så pass stor del av din tid i bolagets hus så att den far karaktären av en permanentbostad. Förmånen ska därför beräknas enligt reglerna för permanentbostäder”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Jan Guillou menar i brev till Skatteverket att det rör sig om ett missförstånd – lätt att göra, med tanke på hur huset är inrett och utformat. Men bostaden är snarare en ”författarverkstad fullt jämförbar med ett krukmakeri eller en smedja”, enligt Guillous egna synpunkter.

Det köper dock inte Skatteverket som utöver att upptaxera Guillous inkomst med förmånsvärdet också slår ner på att hans bolag stått för kostnaderna när ett intilliggande fritidshus renoverats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer