ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

James Bond väntas tynga lyxbilsbolagets vinst

  • Daniel Craig spelar James Bond. Foto: Evan Agostini

Lyxbilsbolaget Aston Martin rapporterar ökade intäkter men redovisar förlust i det första kvartalet. Bolaget räknar med att resultatet under det första halvåret sjunker, bland annat tyngt av den kommande James Bond-filmen.

Aston Martins intäkter i det första kvartalet steg med 6 procent till 196 miljoner pund, motsvarande cirka 2,4 miljarder kronor. Trots det vände bolaget till förlust. Det justerade rörelseresultatet blev minus 3,2 miljoner pund, att jämföra med en vinst på 22 miljoner under samma period i fjol. 

Vinsttappet berodde bland annat på att genomsnittsintäkten per bil sjönk till 160.000 pund, från 177.000 under samma period i fjol. Bakgrunden till detta är att Aston Martin sålde klart mindre ”specialbilar” – 32 jämfört med 48 under samma kvartal i fjol.

Bolaget upprepar sin prognos för 2019 och räknar fortsatt med ett svagare resultatmässigt första halvår.  En av tre faktorer bakom detta är att bolaget kommer leverera färre specialbilar på årsbasis för att i stället kunna ge stöd åt byggandet och upptrappningen av prototypen Aston Martin Valkyrie och utveckla produkter som ska ingå i nästa James Bond-film.

Arbetsnamnet på nästa Bond-film med Daniel Craig i huvudrollen är Bond 25. Filmen väntas gå upp på bio under april 2020.

Aston Martin Lagonda tappar 0,6 procent på onsdagens Londonbörs.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies