ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italienska banker oense om krisande Banca Carige

De italienska bankerna Unicredit och Intesa Sanpaolo är oeniga gällande en räddning av den krisande konkurrenten Banca Carige.

Det framgår av uttalanden från Unicredits ordförande Fabrizio Saccomanni och Intesa Sanpaolos vd Carlo Messina på onsdagen.

Unicredit-ordföranden menar att om det står mellan att en systemviktig bank kollapsar och hotar det italienska och i förlängningen globala finansiella systemet är valet enkelt att bidra. 

"Alla banker kan bidra proportionerligt, det kan vara en rimlig lösning", sade Fabrizio Saccomanni till nyhetsbyrån.

Intesa Sanpaolo-vd:n hävdade dock att banken inte kommer sätta in några ytterligare tillskott till den bankräddningsfond som upprättats.

Fonden, FITD, är troligen den sista räddningsplankan för Carige efter att den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock backat från en möjlig räddningsplan för den vanskötta banken tidigare i veckan. Fondens ordförande uttalade sig dock på tisdagen om att det till råga på allt föreligger rättsliga hinder för att fonden ska kunna träda in, tvärt emot vad EU-kommissionen tidigare hävdat.

Men att bankerna via fonden tar över ansvaret för förvaltningen som kontrollerande ägare av Carige vore absurt, menar Intesa-vd:n.

"Det är inte i någons bästa intresse att det hela slutar i att vi har en bank som kontrolleras av en räddningsfond", sade Carlo Messina.

Runt 400 miljoner euro i tillskott är vad som behövs för att täppa igen hålet i Cariges bankräkning, två år efter att Monte dei Paschi di Siena och två mindre banker räddades av fonden.

Carige är satt under särskild förvaltning av Europeiska centralbanken. Förvaltarna har fått till och med 17 maj på sig att lösa skuldproblemen, annars kan en statlig räddningsaktion sanktionerad av Italiens populistiska regering, vara enda lösningen. Indikationer från regeringstoppar har pekat på att sådan aktion - att få banken i balans med skattebetalarnas pengar som säkerhet - är en faktisk möjlighet.

Det italienska snittindexet för banker har de senaste dagarna backat klart mer än snittet på Milanobörsen. På onsdagen var indexet minus 2,5 procent på Milanobörsen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies