ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italienare ska lockas till kortbetalning med rabatt och lotteri

  • Foto: Andrew Medichini

Som ett led i att stävja den ekonomiska brottsligheten ska italienare som betalar elektroniskt få en belöning. Det är ett av förslagen som regeringen föreslår i budgeten för 2020. 

Enligt en uppskattning från franska centralbanken skedde enbart 4 procent av alla transaktioner i Italien 2017 elektroniskt, och italienska finansdepartementet räknar med att skattefiffel kostar samhället mer en hundra miljarder euro per år. 

Regeringspartierna har nu kommit med två idéer som ännu ligger i sin linda. En tanke är att kortanvändare ska belönas med en kortrabatt på sin månadsavgift. Åtgärden beräknas kosta staten 3 till 5 miljarder euro per år. 

”På det här sätten kan vi uppmuntra användning av kortköp utan att straffa de som använder kontanter, säger premiärminister Giuseppe Conte.

Ett annat förslag är ett statligt lotteri av den typen som redan finns i Portugal och på Malta : Alla konsumenter som begär och skickar in ett kvitto är med i en veckodragning, i Portugal ligger den på 35.000 euro. Allt för att få bort transaktioner från ekonomins gråzoner. 

”Skattebrott är en av landets största plågor. Regeringen arbetar på en åtgärd men den har inte antagits än. Jag ber samtliga ärliga italienare att ingå en pakt: acceptera utmaningen så kommer vi alla betala mindre i slutändan ”, skrev Giuseppe Conte i en tweet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer