ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italien uppges planera sammanslagning av problembanker

För att förhindra en ny italiensk bankkris planerar landet för att slå samman de problemfyllda bankerna Monte dei Paschi och Carige med konkurrenter i bättre skick såsom UBI.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till källor.

Monte dei Paschi, som räddades av staten under 2017, liksom Carige, som nyligen satts under särskild förvaltning av ECB, brottas med problemfyllda lån. Möjliga nedskrivningar riskerar att äta upp bankernas kapital och utlösa en ny bankkris medan landets politiker hoppats att de lämnat problemen bakom sig för två år sedan.

En ny kris skulle ytterligare kunna skada landets ekonomi som redan riskerar att röra sig in i en ny recession, påpekar Reuters källor. En möjlig lösning är att slå samman UBI, Monte dei Paschi och Carige, säger en källa.

"För Monte dei Paschi är huvudalternativet en sammanslagning med UBI", uppger vidare en av källorna.

Monte dei Paschi ägs till 68 procent av den italienska staten. Utöver UBI skulle BPER vara en annan tänkbar partner, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån påpekar samtidigt att italienska banker i bättre skick är motvilliga till att rädda sina svagare sektorskollegor. Därutöver skulle eventuella sammanslagningar behöva grönt ljus från ECB och för att uppnå den finansiella stabiliteten skulle det i sin tur troligen behövas kapitalanskaffning, skriver Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies