ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Iran hotar med att bryta mot kärnenergiavtalet

  • Ayatollah Ali Khamenei. Foto: enei.ir

Iran uppger på måndagen att de inom tio dagar kommer att överskrida tidigare överenskomna lagernivåer av låganrikat uran. Därmed ser landet ut att vara på väg att bryta mot kärnenergiöverenskommelsen från 2015 enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

I ett tv-sänt uttalande uppger en talesperson för landets kärnenergiprogram att Iran planerar att överskrida den övre gränsen för landets lager av låganrikat uran som återfinns i avtalet från 2015. 

Värt att notera är att Iran hittills inte uppgett att anrikningen kommer höjas över maxgränsen på 3,67 procent som sattes i kärnenergiavtalet.

Redan tidigare i år rapporterade internationella medier att Iran ökat produktionen av låganrikat uran kraftigt.

I början av maj i år gav Iran EU 60 dagar på sig att säkerställa landets tillgång till internationella olje- och finansmarknader efter att USA dragit sig ur 2015 års avtal och infört sanktioner riktade mot den iranska oljesektorn. Talespersonen uppgav på måndagen att det fortfarande finns tid för de europeiska länderna som skrivit under avtalet att rädda det enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer kort efter att flera attacker mot tankerfartyg i anslutning till Hormuzsundet höjt spänningarna i regionen. USA har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna medan Iran å sin sida hävdat att landet inte varit inblandat. Irans utrikesminister insinuerade förra veckan att attackerna var ”suspekta” då de kom samtidigt som Japans premiärminister Shinzo Abe var på diplomatiskt besök i Teheran för att lugna spänningarna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies