ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Iran: Amerikanska anklagelser efter drönarattack grundar sig i okunskap

De amerikanska beskyllningarna om att det var Iran som låg bakom attackerna på saudisk oljeinfrastruktur i helgen grundar sig i okunskap, sade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till nyhetsbyrån ISNA på onsdagen.

Amerikanernas påståenden är en distraktion bortom den realitet som utspelar sig i Mellanöstern, sade Mohammad Javad Zarif.

"USA borde försöka studera verkligheten i regionen snarare än att hemfalla åt simpelt vanvett", sade utrikesministern enligt ISNA.

Irans president Hassan Rouhani var även han fortsatt kritisk mot USA och dess allierade, Saudiarabien, som utlovade presentation av bevis mot Iran på onsdagen.

"De vill sätta maximal press på Iran genom förtal. Vi vill inte ha konflikt i regionen. Vilka var det som inledde konflikten?" sade presidenten.

Under natten mot lördagen slog attacker ut världens största oljeprocessanläggning och sänkte den globala oljetillförseln med 5 procent i helgen. Oljepriset rusade på måndagen men har sedan dess fallit efter att skadorna uppgetts påverka utbudet mindre än väntat.

Den jemenitiska huthimilisen, som strider mot en saudiskledd allians som stödjer Jemens regering, har tagit på sig dådet. Erkännandet har ogiltigförklarats av Saudiarabien och USA. Enligt Reuters amerikanska myndighetskällor var attacken initierad från sydvästra Iran och mer sofistikerad än underrättelsetjänsten trott i ett tidigt skede.

Saudiarabiens kronprins och administrative ledare, Mohammed bin Salman, kontaktade under onsdagen Sydkorea med en förfrågan om att förstärka landets luftvärn mot liknande attacker.

Huthirebellerna har vid ett flertal tidigare tillfällen genomfört anfall in över gränsen mot mer närliggande mål. Iranregimen har förnekat alla typer av kopplingar till den shiaislamska rebellrörelsen i kriget mot de gemensamma ärkefienderna i sunnimuslimska Saudiarabien, övriga arabiska bundsförvanter och USA.

Kriget har utvecklats till en humanitär katastrof med tiotusentals döda i arabvärldens fattigaste land sedan huthimilisen störtade den sunnimuslimska FN-erkända regeringen i huvudstaden Sanaa under slutet av 2014.

Graf: Brentoljepriset de senaste fem dagarna

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies