ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Inwidos vd Håkan Jeppsson har hastigt avlidit

  • Håkan Jeppsson blev 57 år. Foto: Inwido.

Inwidos vd Håkan Jeppsson har hastigt avlidit. Han låg bakom den framgångsrika förvärvsstrategi som gjorde bolagets till Europas största leverantör av fönster och dörrar. 

”Saknaden efter honom kommer att bli mycket stor inom Inwido, både på det personliga och det professionella planet”, säger Georg Brunstam, styrelseordförande i Inwido. 

Håkan Jeppsson växte upp i ett arbetarhem i Hyllie i Malmö. Här blev han en stor profil, både som vd för ett av stadens mest framgångsrika bolag och som ordförande för stadens fotbollsstolthet, Malmö FF där han efterträdde en annan lokal näringslivsprofil, Bengt Madsen. 

"Jag lärde känna honom när han bara var sju år och tränade honom i bordtennis. Sedan blev jag hans mentor i 50 år kan man säga. Det var en fantastisk person som gjort mycket för både näringslivet och idrotten i staden. Beskedet är mycket tungt", säger Bengt Madsen till Dagens Industri.  

Håkan Jeppssons näringslivskarriär började på Stiga i Tranås där han var exportansvarig för bordtennisprodukter. Karriären tog sedan verkligen fart på bussresebolaget Scandorama där han bland annat arbetade som försäljningschef. 

På 1990-talet gick han vidare till Papyrus som då var en division för grafiska produkter och förpackningar inom Stora Enso. Håkan Jeppsson blev sedan rekryterad till vd-posten på ståldistributören BE Group där han bland annat ledde en börsnotering av bolaget. 

Framgångarna där ledde till Inwido där han rekryterades som vd och koncernchef 2009. Bolaget ägdes då av investmentbolaget Ratos som hade börjat växa det genom att köpa fönster- och dörrtillverkare. 

Håkan Jeppsson fortsatte en internationalisering av bolaget genom att bland annat skala upp den utpräglade förvärvsstrategin som visade sig framgångsrik. Fönstermarknaden är komplex och präglas av stora regionala skillnader kring standarder och regleringar. Det är dessutom en fragmenterad marknad med många mindre familjebolag. Inwido lyckades växa parallellt med en god lönsamhet, sannolikt därför att bolaget under Håkan Jeppsson behöll en decentraliserad struktur. 

År 2014 fick han återigen vara med om en notering när Inwidos framgångar fick Ratos att sälja av aktier och sätta bolaget på Stockholmsbörsen. Erbjudandet övertecknades flera gånger och Ratos gjorde en exitvinst på runt 1,1 miljarder kronor. 

Som ung var Håkan Jeppsson en av Sveriges mest lovande bordtennisspelare, i samma generation som bland annat Jan-Ove Waldner. Enligt Bengt Madsen är han den ende svenske spelaren som har plusstatistik i matcher mot OS-guldmedaljören Waldner. 

Håkan Jeppsson pekade i intervjuer ofta på hur elitidrotten gett honom värdefulla egenskaper som företagsledare, till exempel vikten av att sätta upp mål, stresstålighet och en förmåga att kunna ta motgångar. 

"Han var en riktig vinnarskalle där ordet nej inte ens fanns i hans vokabulär. Håkans arbetskapacitet var enorm. Samtidigt var han alltid väldigt mån om kunder och medarbetare och var därför populär i alla läger", säger Bengt Madsen. 

Men det är varken för bordtennis eller för framgångarna med Inwido han främst kommer bli ihågkommen i Malmö. Efter att han tillträdde som ordförande i Malmö FF år 2010 har klubben inte bara nått stora sportsliga framgångar med fem SM-guld utan även blivit Sveriges rikaste fotbollsklubb med ett eget kapital på över 450 miljoner kronor. 

Enligt Inwidos ordförande Georg Brunstam inleds nu sökandet efter en ny vd på Inwido. Tills vidare tar finanschefen Peter Welin över som tillförordnad vd. 

"Just i den här stunden sitter vi och ringer runt till chefer i våra dotterbolag och berättar vad som hänt. Vi måste hantera situationen så gott vi kan. Det är fortfarande svårt att ta in det hela", säger Peter Welin till Sydsvenskans ekonomisajt 8till5. 

Håkan Jeppsson blev 57 år. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies