ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Claes Dahlbäck åtalas i Malaysia – riskerar tio års fängelse

  • Claes Dahlbäck åtalas i skandal i Malaysia Foto: Oskar Omne, Nadirah Zakariya/Bloomberg

Investors förre vd Claes Dahlbäck är en av 17 personer vid Goldman Sachs som åtalas för investmentbankens inblandning i en stor korruptionsskandal i Malaysia. Det rapporterar Expressen.  

Vid en fällande dom riskerar Claes Dahlbäck upp till tio års fängelse.

Claes Dahlbäck, som tidigare var vd för Investor valdes in i Goldman Sachs styrelse 2002, och satt kvar i styrelsen fram till och med 2015. När han lämnade styrelsen fick han aktier till ett värde av 60 miljoner kronor. 

Claes Dahlbäck har en lång och framgångsrik karriär i svenskt näringsliv bakom sig. Han har bland annat haft styrelseuppdrag i ABB, Electrolux, Stora Enso, Ericsson, Saab Scania, SEB och SKF.

Korruptionsskandalen i Malaysia avslöjades 2015. Den tidigare premiärministern Najib Razak ska ha flyttat uppemot 700 miljoner dollar från det statliga bolaget 1MDB till sina egna bankkonton.

Den forne premiärministern står åtalad för trolöshet mot huvudman och malaysiska myndigheter har beslagtagit stora summor kontanter från honom.

Goldman Sachs blev inblandat i skandalen när det framkom att det statliga bolaget 1MDB hade skulder på 11 miljarder dollar. En del av dessa kom från just Goldman Sachs i form av ett garanterat borgenslån på 3 miljarder dollar. Banken ska enligt uppgift ha tjänat 300 miljoner dollar i räntor på lånet. Dessutom ska investmentbanken under åren 2012 och 2013 ha samlat in 6,5 miljarder dollar till en statlig förmögenhetsfond. Najib Razak och andra regeringsföreträdare ska i sin tur ha tömt fonden på 4,5 miljarder dollar.

Bankens toppchefer anklagas för att de borde ha haft bättre koll på de transaktioner som skett mellan bolagen. 

”De hade de högsta beslutande positionerna i de här tre dotterbolagen till Goldman Sachs, och utövade eller borde ha utövat övergripande beslut kring transaktionerna i dessa bolag”, står det enligt The Guardian i ett dokument från den malaysiska justitieministerns administration.

Di söker Claes Dahlbäck för en kommentar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer