ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rekordraketen handelsstoppad – steg 8.000 procent på fem år

Kinesiska investmentbolaget Ding Yi Feng Holdings aktie handelsstoppades under fredagens handelssession i Hongkong, något som kan bli slutpunkten för en av de mest spektakulära aktierusningarna i historien.

Bolaget, som ägnar sig åt investeringsverksamhet och vars börsutveckling fondchefer och analytiker ifrågasatt det senaste året, har sett ett aktierally på 8.427 procent de senaste fem åren, och över 4.000 procent sedan nyåret 2017-2018. Med det är aktien den bäst presterande i MSCI:s globalindex, efter att MSCI tog upp bolaget i indexet i november.

Handelsstoppet utfördes på order av finansinspektionen enligt ett uttalande från Hongkongbörsen. Mer än så ville inte myndigheten berätta, enligt Hongkong-tidningen South China Morning Post.

Kinesiska medier har med allt större intresse tittat närmare på bolaget och dess största ägare efter att flera fondchefer ifrågasatt rusningen. Det är inte den första på Hongkongbörsen under senare tid, och branschtyckare menar att liknande bubblor hotar Hongkongbörsens legitimitet.

Bolaget är registrerat på Caymanöarna och har varit börsnoterat sedan 2002. Den senast rapporterade omsättningen för bolaget är 36 miljoner Hongkongdollar (motsvarande 42 miljoner kronor) för det första halvåret 2018 enligt senaste redovisning. Vinsten landade på 6 miljoner Hongkongdollar. Dessförinnan har bolaget gjort förlust de senaste tre åren.

I balansräkningen fanns tillgångar och skulder på totalt 237 miljoner Hongkong-dollar, en ökning med runt 80 miljoner från föregående år. Nettotillgångarna var på 87 miljoner.

Löneutbetalningarna för vd och ledningspersoner var samtidigt 8 miljoner Hongkongdollar, enligt redovisningen.

Bolagets ägare och ordförande, 53-årige Sui Guangyi ägde själv eller genom bolag 29 procent av bolaget. Det innebär att han med kursnivån från fredagen är god för drygt 8 miljarder Hongkongdollar, motsvarande knappt 9,5 miljarder kronor.

Sui Guangyi, enligt egen utsaga en tao-lärd investeringsguru, har blivit ett ifrågasatt namn i branschen i takt med att börsvärdet rusat och flera fonder gjort intåg i aktien efter att aktien inkluderats i större index. Blackrock, Vanguard och Northern Trust Corp är några av bolagets största ägare.

När bolagets aktie stoppades under fredagen föll ett av portföljbolagen 40 procent, rapporterar Bloomberg.

  • China Ding Yi Feng Holdings aktie under 5 år Foto: Infront
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer