1515
Annons

Investment-vd:n: Olönsamma bolag ska inte räddas av staten

Foto:Joey Abraityté, Joey Abrait

De företag som innan den rådande krisen inte uppvisade lönsamhet bör nog inte heller räddas genom statliga medel.

En avdelning ”har inte följt NCC:s system”, enligt vd

NCC:s problem inom projektstyrningen i bostadsutvecklingen i Stockholm visar hur viktigt det är att följa bolagets normer, enligt vd Tomas Carlsson.

På måndagsförmiddagen höll NCC:s vd Tomas Carlsson en telefonkonferens för media och analytiker om morgonens vinstvarning, som pressar byggaktien.

Där framkom bland annat att NCC ännu inte vet om de lägre volymer som påverkat bolagets asfaltsverksamhet främst beror på de prishöjningar som gjorts eller på en försämrad marknad.

”Nedgången är tydligast i Danmark och Norge, med början i juli, och den är på en betydande nivå. Vi vet inte ännu om det beror på våra prishöjningar eller om marknaden har förändrats i stort”, sade han.

Sammantaget räknar NCC nu med att affärsområdet Industry för helåret 2022 kommer att ha ett rörelseresultat omkring 0. Som jämförelse räknade analytikerna vid en sammanställning som Infront gjorde efter NCC:s rapport för det andra kvartalet med att Industrys rörelseresultat för helåret skulle bli 380 miljoner kronor.

Vad gäller de nedskrivningar på 120 miljoner kronor som NCC gör i affärsområdet Building Sweden i tredje kvartalet, nedskrivningar som avser svag projektstyrning inom vissa bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, sade Tomas Carlsson att bolaget under de senaste fyra åren arbetat hårt för att skapa ett bättre system för att hantera risk och projektstyrning. 

”Detta rör en avdelning i Stockholm där de inte har följt vårt system, och de har gått med på avtalsförhållanden och en prismodell som inte följer hur vi vill arbeta. Jag vill understryka än mer hur viktigt det är att arbeta med projektstyrning och att ha en process för det”, sade NCC-vd:n.

Tomas Carlsson sade vidare att NCC har gjort ”ett antal förändringar” i organisationen till följd av det inträffade, men ville inte gå in på fler detaljer såsom om någon lämnat organisationen för att inte ha följt bolagets system, eller ange i vilka bostadsutvecklingsprojekt nedskrivningarna sker.

NCC hade omkring klockan 12 sjunkit 6,5 procent till 85 kronor, vilket innebär ett årsfacit på minus 49 procent. Aktien var ned knappt 5 procent när telefonkonferensen inleddes.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera