ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Investerarna flyr risk – dollarn faller

Europeiska statspappersräntor fortsatte att sjunka något på torsdagen med stöd av fortsatt flykt från risk. De stora valutaparen rörde sig något oregelbundet men på eftermiddagen handlades dollarn svagare mot såväl euron som japanska yen jämfört med dagen före.

Den redan påtagliga oron för handelsrelationerna mellan USA och Kina hjälptes inte mycket av beskedet om att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada med anledning av att företaget ska ha brutit mot sanktionerna mot Iran.

Efter en svag utveckling på asiatiska börser på torsdagsmorgonen sjönk även europeiska börser på bred front, vilket bidrog till att locka köpare till statsobligationer.

Den tyska tioårsräntan noterades som lägst till strax under 0,23 procent på torsdagsförmiddagen, under den tidigare årslägsta stängningsnoteringen från den 29 maj och lägsta sedan slutet av juni 2017. (Den noterades visserligen till 0,19 procent som lägst i löpande handel den 29 maj, men stängde på 0,26 procent). 

En eventuell invertering av den tyska räntekurvan år dock inte nära förestående, såväl två- som femårsräntan handlas långt under noll, på -0,62 respektive -0,32 procent.

Tyska data på torsdagsmorgonen visade dock att industriorderingången överraskande steg 0,3 procent i oktober (väntat -0,4), och det var exportorderingången (främst till övriga EU) som drog upp statistiken.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-4 punkter på torsdagen, tioårsräntan ner 4 punkter, till 0,45 procent (paritet med årslägsta stängningsnivå den 29 maj), medan motsvarande tyska ränta sjönk lika mycket, till 0,23 procent.

Euron stärktes drygt 5 öre mot kronan, till 10:24, medan dollarn var i stort sett oförändrad, på 8:99. TCW-index steg till 138,30 (137,74).

Den svenska kronan pressades i någon mån av en större försvagning i den norska kronan när oljepriset föll efter att Opec-företrädare flaggat för mindre produktionsbegränsningar än väntat.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte sjunka när handeln kom i gång på torsdagen efter att USA-marknaderna hållit helgstängt på onsdagen med anledning av förre presidenten George HW Bush begravning.

USA-räntorna sjönk något mer i kortare löptider än i längre, men femårsräntan noterades fortsatt lägre än treårsräntan.

Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, upprepade sin önskan om att Fed ska vara tålmodiga med penningpolitiken i en intervju med CNBC på torsdagen. 

"Vi bör vara mycket gradvisa och tålmodiga här, inflationen - enligt min bedömning - är inte på väg att springa ifrån oss", sade han.

USA-data på torsdagen inkluderade bland annat ADP:s jobbrapport, som visade att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 179.000 personer i november. Det var något under väntade +195.000, och även under de +200.000 som är marknadens konsensusprognos om den privata sysselsättningen i fredagens officiella jobbrapport för november.

Enligt Capital Economics var utfallet tillräckligt för att de ska hålla fast vid sin prognos om att den totala sysselsättningen ska ha ökat med 190.000 personer.

"Det skulle innebära en nedgång från oktoberutfallet (+250.000), men det bör ändå vara tillräckligt för att övertyga Fed om att höja styrräntan igen senare i månaden", skrev Capital Economics i ett kundbrev.

Underskottet i USA:s handelsbalans ökade marginellt, till 55,5 miljarder dollar, i oktober, från 54,6 miljarder i september. Det var dock det största underskott som noterats sedan oktober 2008. Exporten sjönk 0,1 procent medan importen steg 0,2 procent.

Noterbart var att underskottet i handeln med Kina ökade till 43,1 miljarder dollar i oktober, från 40,2 miljarder i september. Underskottet i handeln med Europa ökade samtidigt till 21,4 miljarder dollar, från 11,9 miljarder.

ISM:s tjänsteindex steg till 60,7 i november, från 60,3 i oktober, vilket var över väntade 59,2 och den näst högsta noteringen för indexet sedan januari 2004. Bland underliggande delindex noterades uppgångar för affärsaktiviteten och nya order. Index för sysselsättning och exportorder sjönk dock något i november jämfört med i oktober.

USA-räntorna pressades ytterligare nedåt inför starten för börshandeln på Wall Street på eftermiddagen, samtidigt som dollarn trycktes ytterligare nedåt. Inkommande USA-data gav inga tydliga direkta avtryck.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,85 procent, 6 punkter lägre än när USA-handeln stängde på tisdagen. Tvåårsräntan hade samtidigt sjunkit 8 punkter, till 2,71 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies