1515
Annons

Inte bara halvledare: Därför rusade Atlas Copco-aktien på fredagen

Foto:Henrik Montgomery/TT

Atlas Copcos amerikanska konkurrent Cognex stiger kraftigt på Nasdaq efter torsdagens rapport, och nämns i analytikerkommentarer till Di som en av flera förklaringar till Atlas Copcos extraordinära utveckling på fredagsbörsen.

Innehåll från Guide GlovesAnnons

“Handskprofessorn” som skyddar personalen – och budgeten

I mångas ögon har arbetshandskar en uppgift – att skydda händerna från skador. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, menar att rätt handskar även påverkar produktivitet såväl som sjukfrånvaro och därmed sista raden på företagets resultaträkning.

En arbetsskada kostar mycket. Framför allt kan det vara en personlig tragedi för den anställda, som utöver sjukskrivning med inkomstbortfall dessutom kan dra på sig långdragna, till och med livslånga, men. Eric Vallery, innovationschef på Guide Gloves, kallas skämtsamt för ”handskprofessorn” av kollegor och kunder och kan det mesta som är värt att veta om händer och hur de används. För honom är det en självklarhet att personalen förses med handskar som skyddar mot riskerna som finns i arbetet.

Men det finns fler anledningar till att en finanschef eller till och med en vd bör intressera sig lika mycket som skyddsombudet för valet av handskar. Handskar utvecklade specifikt för företagets omständigheter säkerställer även optimal produktivitet och kvalitet på slutprodukter, menar Eric Vallery.

– En arbetshandske ska inte bara ge gott skydd, om den inte är tillräckligt smidig kan det leda till produktivitetstapp på flera procent, eller ännu värre att medarbetare slarvar med säkerheten och utför moment med fel handskar, eller utan några handskar alls. En säker handske som begränsar medarbetaren kan ironiskt nog, utöver produktivitetsbortfall även leda till fler skador, säger Eric Vallery.

För den som arbetar inom produktion är händerna det allra viktigaste verktyget. Därför är det viktigt att de handskar som används på en arbetsplats är anpassade efter de specifika moment som ska utföras just där. Eric Vallery och hans kollegor är ofta ute på besök hos sina kunder för att utveckla handskarna tillsammans med dem.

– Alla arbetsplatser har sina egna utmaningar och förutsättningar. Som innovationsledare behöver vi på Guide känna kunden bättre än någon annan. Innovation handlar inte bara om att vara banbrytande utan innovationen måste också fylla ett verkligt värde och förbättra för kunden.

Med över 30 år i branschen har Guide Gloves en lång erfarenhet av att hjälpa människor att skydda sina händer och använda dem på bästa sätt. Men den långa erfarenheten gör inte att man endast håller fast vid gamla beprövade metoder eller kör i samma hjulspår. Eric Vallery menar att produktutvecklingsteamet på Guide Gloves ständigt arbetar för att utveckla nya lösningar för sina kunder.

– Vi strävar alltid efter att vara den mest effektiva, hållbara och innovativa tillverkaren av professionella arbetshandskar. Vi arbetar ständigt med nya metoder och material för att förbättra användarens säkerhet och prestationsförmåga, och använder oss av teknologi och innovation för att utveckla hållbara lösningar för att möta dagens och morgondagens behov.

Läs mer om hur Guide Gloves arbetar med innovation, eller boka in oss på besök där vi ser över era behov. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Guide Gloves och ej en artikel av Dagens industri

SEB:s seniorekonom: ”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva”

Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist
Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert BergqvistFoto:Frank Augstein, Jesper Frisk

Stora skattesänkningar, trots alla varningar om att det blir bensin på inflationsbrasan och hotande finanskris.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss leker med elden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist

När institutioner som Internationella valutafonden, IMF, vänder sig direkt till ett land för att rikta en skarp varning, ja då är det riktigt illa, konstaterar Robert Bergqvist på SEB.

”Det är väldigt unikt. IMF säger till Storbritannien 'ta tillbaka förslaget om skattesänkningar'.”

Liz Truss förslag om stora skattesänkningar på 45 miljarder pund (551 miljarder kronor) har satt hela finansmarknaden i Storbritannien i gungning.

”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva.”

Robert Bergqvist pekar på flera anledningar till att Storbritanniens ekonomi är extra sårbar. Ekonomin har inte hämtat sig från brexit ännu, och nu råder kostnadskris och inflation som slår hårt mot Storbritannien. Men också den starka dollarn mot pundet eldar på inflationen där.

”Många länder är i ett svårt läge, men Storbritannien är särskilt utsatt”, säger Bergqvist.

Som om detta inte fanns föreslår nu den nya brittiska regeringen skattesänkningar och stimulanser, åtgärder som går helt på tvärs mot penningpolitiken. Sänkta skatter eldar på inflationen, dessutom träffar de dem som har det allra bäst ställt.

”Att man kan vara så tondöv, det är mycket märkligt.”

Den brittiska centralbanken Bank of England försöker förtvivlat hindra landets ekonomi från att krascha, med stora stödköp av statsobligationer och deklarationer om att räntan kan höjas precis så mycket som krävs.

Det får återverkningar även utanför de brittiska gränserna, och påverkar hela det globala finansiella systemet, förklarar Bergqvist. Så nog har vi anledning att vara oroliga även här, konstaterar han.

”Hon leker med elden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera