ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Intäkterna i fokus när Nordea bekänner färg i andra kvartalet

  • Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

Nordeas intäkter kommer att vara i fokus när den nordiska storbanken släpper siffrorna för det andra kvartalet.

Det framhåller analytiker i kommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför torsdagsmorgonens bankrapport.

Enligt Infront Datas snittestimat, utifrån 21 analytikers prognoser, väntas de totala intäkterna ha varit 2.162 miljoner euro i det andra kvartalet (2.578). Kvartalets rörelseresultat bedöms ha summerat till 929 miljoner euro (1.365). Under fjolårets andra kvartal redovisades en positiv engångspost på 349 miljoner euro.

Jyske Bank påpekar att Nordeas översta rad minskat med 13 procent sedan 2015. Även om det finns tecken på att utlåningstillväxten förbättrats påverkar mixeffekter negativt på räntemarginalen, framhåller analytikern Simon Hagbart Madsen för Ritzau.

Ett räntenetto om 1.104 miljoner euro är förväntat för det andra kvartalet (1.110). Även snittestimatet för provisionsintäkter och tradingnetto ligger något lägre än utfallen under fjolårets andra kvartal.

KBW framhåller, avseende provisionsnettot, att aktiviteten inom företagsrådgivning förefaller ha varit svagare medan det råder en marginalpress på förvaltningstjänster. Därutöver påpekar analyshuset att Nordea återigen tar sin marknadsandel avseende nyutlåning på svensk bolånemarknad men att pressen nedåt i bolåneräntor förefaller ha varit fortsatt intensiv på de flesta av marknaderna som Nordea verkar på.

Danske Banks fullständiga halvårsrapport, efter tidigare vinstvarning, väntas på torsdagen. Från danskt håll har Nykredit reviderat upp sin helårsprognos med stöd av en tilltagande kund- och utlåningstillväxt.

Handelsbanken uppgav på onsdagen att lånemarginalsituationen är tuff i Danmark medan den såg en stabil marginal i svensk låneportfölj under det gångna kvartalet. I Norge uppgavs utlåningsmarginalen ha påverkats negativt av att det finns en varseltvist om sex veckor innan räntor till kunder får höjas efter räntehöjningar från landets centralbank. Norges Bank höjde först räntan i slutet av mars och sedan igen i juni. Swedbank pekade samma dag på ett fortsatt tufft läge på svensk bolånemarknad på grund av att konkurrensen ökat från andra ”etablerade aktörer”.

Swedbank meddelade i sin halvårsrapport att utdelningsmålet sänks. KBW påpekar att Nordeas utdelningsmål ser ”ohållbart” ut. Nordea siktar på att gradvis höja utdelningen, för 2018 delades 0,69 euro ut. Infront Datas snittestimat pekar mot en helårsvinst 2019 på 0,65 euro.

Bland annat har även Société Générale pekat på risken för att Nordea tvingas till att sänka utdelningen till en ny hållbar basnivå i spåren av fallande intäkter och resultat.

Nordeas bankledning har dock uttryckt att den är bekväm med nuvarande utdelningspolicy och siktet på att successivt öka utdelningen per aktie.

Nordeas rapport för det andra kvartalet väntas klockan 6.30 på torsdagen den 18 juli med efterföljande webbsänd rapportpresentation klockan 8 samma morgon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies