ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves: Vet inte varför kronan försvagas

Riksbankschef Stefan Ingves har ingen som helst oro för kronans växelkurs.

Det sade han vid en frågestund efter ett tal hos Nationalekonomiska föreningen på tisdagen.

"Jag är inte orolig för växelkursen. Vi har en rörlig växelkurs, det har vi haft sedan 1992", sade han som svar på en fråga om Riksbanken känner oro för kronan.

Han tillade att det kan finnas något som gjort att den reala växelkursen trendmässigt försvagats under lång tid, men att han inte vet vad det skulle vara.

"Jag kan inte svara på det i dag", sade han.

Enligt en sammanfattning av protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 24 april, som publicerades tidigare på tisdagen, flaggade Stefan Ingves för att direktionen behöver tänka nytt kring kronan. 

”För min egen del undrar jag om det inte är dags för ett omtag när det gäller analysen av växelkursen – kan det möjligen vara så att den reala växelkursen har försvagats av skäl som ligger utanför det konjunktursammanhang som vi fokuserar på?”, sa Stefan Ingves enligt protokollet vilket Di tidigare rapporterat om. 

Det omtag i analysen av växelkursen som riksbankschef Stefan Ingves efterlyste vid det senaste räntemötet handlar om att bättre förstå långsiktiga trender i kronans reala växelkurs. Det sade han till journalister efter ett tal hos Nationalekonomiska föreningen på tisdagen.

”Vi vill så gott det nu går försöka förstå de långsiktiga trenderna i växelkursen bättre än vi gjort tidigare”, sade han.

Stefan Ingves utvecklade nu sitt resonemang från det senaste protokollet med att säga att Riksbanken i den penningpolitiska rapporten i oktober hade en fördjupningsruta där de studerade kronans reala utveckling på längre sikt.

”Vi kom i den rutan till slutsatsen att den reala växelkursen var svagare än tidigare, men vi gick aldrig riktigt i mål den med analysen”, sade han och tillade att Riksbanken därför behöver titta på detta ”några varv till”.

Stefan Ingves sade att han i dagsläget inte kan säga om Riksbankens prognoser för växelkursen mätt i KIX-index kommer att göras annorlunda till följd av denna fördjupade analys. Han sade att dessa prognoser har ett kortare tidsperspektiv, men att den långsiktiga svagare jämviktsnivån ”finns med i bakhuvudet”.

”Som en slags bakomliggande tanke kring jämvikten i svensk ekonomi är det här en fråga som är väl värd att lägga tid på”, sade han.

Han sade att andra aspekter av detta är den långsiktiga utvecklingen av handels- och bytesbalans över tid, där överskotten i båda fall krympt och Sverige numer har underskott i utrikeshandeln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer