ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Ingves om penningtvätt: Naivitet hos bankerna

  • Foto: Banfa Jawla

Bankerna var för naiva när de klev in i Baltikum, anser riksbankschefen Stefan Ingves. Det gick helt enkelt för fort efter bankkrisen där för tio år sedan, säger han.

Riksbankschefen Stefan Ingves kommenterar nu för första gången den misstänkta penningtvättshärvan i Swedbank med kopplingar till Baltikum som SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om.

Man måste vara medveten om att de baltiska länderna innebär en risk, tycker han.

”De baltiska länderna har den historia och det geografiska läge de har, och då måste man vara medveten om att det finns en del "bad guys". Det är så världen ser ut, och då får man arbeta efter det”, säger han till TT i samband med ett framträdande i Stockholm.

TT: Har bankerna varit naiva när det gäller penningtvätt?

”Ja, om man tittar på vad som hände i Baltikum, där man gick igenom en bankkris för tio år sedan, ja, då ser man ett visst mått av det. Det gick helt enkelt för fort.”

Frågan är om de frågetecken som nu uppkommit kring Swedbank, som är en stor bank och som har väldigt många bolånekunder, kan skada Sverige.

”Det är svårt att uttala sig om, men man lär väl få rota runt i det här nu under ett antal månader, och gräva fram alla transaktioner.”

Penningtvättshärvorna är dåliga för tilltron till banksystemet, anser han.

”Det är naturligtvis inget plus, men samtidigt är det bra att de här frågeställningarna nu finns, och kommer i dagen.”

Fast han tycker att uppmärksamheten på penningtvättsproblemen ändå har ökat ordentligt under de senaste tio, femton åren.

”Det har skett en förflyttning. Medvetenheten om detta är bra, därmed inte sagt att det är det inte bra överallt.”

TT: Har vi svenskar även varit naiva när det gäller risken för att banksystemen utnyttjas i onda syften?

”Jag brukar förklara för mina medarbetare här i Stockholm, "om ni tror att världen ser ut som här hemma – så är det inte". Det finns en stor värld därute som fungerar på ett helt annat sätt, och det måste man vara medveten om. Vi tänker ofta att allt är skötsamt och jättefint, men så är det inte.”

Han understryker att problem inom banker måste redas ut direkt, det gäller dåliga lån, men också annan typ av oreda. Som penningtvättsaffärer.

”Nu gäller det bara att jobba, jobba, jobba, så att man sköter det här på ett bra sätt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies