ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingves: Dysfunktionell bomarknad trycker upp priserna

Att bostadspriserna stigit kraftigt så länge beror i grunden på att bostadsmarknaden av flera skäl är dysfunktionell, och det krävs flera åtgärder. Det sade riksbankschef Stefan Ingves på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Dels har bostadsbyggandet länge varit lågt och det har gjort att bostadspriserna ökat och därmed också hushållens skulder. Dels har vi ett skattesystem som har hämmat rörligheten på bostadsmarknaden, bland annat i och med att det gynnar den som äger sin bostad framför den som hyr.

"Situationen har fått fördelningspolitiska effekter och har skapat ett system av insiders och outsiders på bostadsmarknaden", sade han.

För att komma till rätta med problemen behövs insatser på flera områden. Riksbanken stödjer det amorteringskrav som Finansinspektionen infört men utöver det har mycket lite gjorts för att hantera de grundläggande orsakerna till att bostadsmarknaden inte fungerar väl. 

De större frågorna, som hyresreglering, fastighetsskatt, ränteavdrag och beskattning av bostaden vid försäljning är politiska frågor som ingen politiker i grunden velat ta tag i. 

Han har en stark önskan om att bostadsmarknaden ska se annorlunda ut än vad den gör i dag, men för att nå dit krävs politisk vilja och mod att fatta svåra beslut.

För att åstadkomma en bättre situation för kommande generationer behöver vi skapa en ny, justerad prisjämvikt på bostadsmarknaden. 

Det skulle minska skillnaderna mellan insiders och outsiders. Vidare skulle hushållens skuldsättning successivt minska och inte skapa samhällsekonomiska risker på samma sätt.

"Jag är medveten om att dessa åtgärder påverkar min generations bostadstillgångar idag. Men jag menar att de behöver genomföras, för att bostadsmarknaden i Sverige ska fungera väl imorgon", sade han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer